Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami + KONKURS

Sałatka jest dobra na każdą okazję. Święta, urodziny, imieniny, grill, lunch, kolacja ze znajomymi, kolacja dla dwojga, kolacja w ogóle :)  - wszędzie pojawia się sałatka, a pod tą jedną nazwą kryje się nieograniczona ilość kombinacji składników.

Takie sałatki jak poniżej kiedyś jadłam często, a w ostatnim czasie jakoś się "zapomniały". Zastąpiły je te ciężkie, majonezowe... Ale ponieważ, jak wiesz, staram się trzymać dietę (jakoś, ale się staram), a stragany teraz uginają się od świeżych warzyw, to właśnie te sałatki wróciły do łask. Same zdrowe składniki, w tym dobrej jakości oliwa i smaczna przekąska gotowa. Zazwyczaj przygotowuję je na kolację, ale i w ramach obiadu się zdarza. To też świetny pomysł na lunch do pracy, tylko oliwę/dresssing/sos należy wlać do osobnego pojemniczka/słoiczka i polać przed samym zjedzeniem, bo jak to zrobisz w domu to sałata tak oklapnie, że odbierze Ci apetyt i radość z jedzenia ;)

Do sałatki dodałam kapary w oleju marki OLE! - i tu się oficjalnie przyznaję, że to kolejny już produkt, którego spróbowałam po raz pierwszy, bo dotąd nie było okazji. Nie znając smaku (i czy posmakują) nie kupowałam, choć już kilka razy ręka wędrowała w ich stronę podczas zakupów ;)  od OLE! otrzymałam wielką pakę produktów (więcej, niż zobaczysz na grafice niżej), z których wszystkie inne znam i wiem jak smakują, dlatego to właśnie na kapary zdecydowałam się w przepisie i teraz żałuję, że nie odważyłam się ich kupić wcześniej ;) same w sobie nie zachwyciły mnie tak, że czapki z głów, choć smak mają wyraźny i całkiem w porządku. Natomiast jako składnik sałatki zdecydowanie nadały jej charakteru, lekko śródziemnomorskiego smaku i równolegle z rukolą "rządziły" sałatką. Co więcej - spróbowałam bez kaparów i z kaparami i okazało się, że nie było już potrzeby doprawiania sałatki żadnymi ziołami, bo robiły robotę.
A dla moich Czytelników w dalszej części wpisu łatwy KONKURS - zapraszam do udziału ;)

Składniki podaję na zasadzie hasła, bo ilość należy dostosować do wielkości naczynia, w którym przygotujesz sałatkę, ale też własnego gustu (ktoś doda więcej pieczonych ziemniaków, a inny więcej jajka). Na zdjęciach widzisz sałatkę w 3 pucharkach, bo i tak można ją przygotować i na przykład zaserwować takie porcje gościom. Natomiast ja użyłam całego opakowania mixu sałat, całego rukoli, kilkunastu ziemniaków, prawie całego słoika kaparów, kilku jajek i małego słoika ogórków kiszonych, bo poza tym co na zdjęciu, z reszty przygotowałam sałatkę w dużej salaterce i zjedliśmy ją na kolację.

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami

Składniki:

Mix sałat z roszponką
rukola
młode ziemniaki ugotowane
ogórek kiszony
kapary w oleju
pomidory
jajka gotowane
oliwa z oliwek extra vergin

Sposób przygotowania:

Ugotowane młode ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z każdej strony, wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu i studzimy.
Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, ogórki też wzdłuż na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo długie to można przeciąć na pół. Pomidory kroimy podobnie, ale wycinamy pozostałości po ogonkach. Kapary odsączamy z oleju.
Do pucharków/salaterek nakładamy mix sałat, mieszamy z rukolą, na wierzchu rozkładamy przygotowane dodatki. Przed podaniem sałatkę skrapiamy dobrej jakości oliwą z oliwek.

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami

Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami


 K O N K U R S  "GOTUJ  Z  OLE!" ! ! ! 


Wspólnie z marką OLE! - producentem warzyw w słoikach, które długi termin przydatności zawdzięczają pasteryzacji (bez konserwantów), zapraszam Cię do udziału w prostym KONKURSIE!

Aby wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem (tu na blogu) zmieść przepis, w którym jednym ze składników jest przynajmniej jeden produkt z oferty OLE! 
Produkty znajdziesz na stronie http://www.wole-ole.pl/produkty/.
Do zgłoszenia konkursowego możesz przesłać zdjęcie - nie jest konieczne, ale może być atutem ;)
Miło nam też będzie, jeśli udostępnisz ten post na facebooku ;)

Szczegółowy regulamin poniżej - przeczytaj i zapraszam do udziału, pyszne nagrody czekają.

Konkurs trwa od dziś, czyli 03.07.2017 r. do 17.07.2017 r.



REGULAMIN KONKURSU "GOTUJ Z OLE!"



I. Założenia ogólne.

  1. Organizatorem Konkursu Kulinarnego, prowadzonego pod nazwą „Smakuj życie, OLE!” jest Autorka bloga Kolorowy Przepisownik, znajdującego się pod adresem: www.kolorowyprzepisownik.blogspot.com
  2. Partnerem i Sponsorem nagród w orgaznizowanym konkursie jest firma OKECHAMP S.A., z siedzibą w Poznaniu, ul. Dąbrowskiego 259, kod 60-406 Poznań, NIP: 779-21-94-028, Regon 634419544, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego w Sądzie Rejonowym Poznań-Nowe Miasto
    i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000235254, właściciel marki OLE!
    [www.wole-ole.pl]
  3. Konkurs trwa od 03.07.2017 r. do 17.07.2107 r., do godziny 23:59.
    Organizator zastrzega sobie możliwość przedłużenia czasu trwania konkursu.
  4. Konkurs adresowany jest do Fanów i Czytelników bloga Kolorowy Przepisownik oraz marki OLE!, zamieszkałych (lub posiadających adres do wysyłki nagrody) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
  5. Niniejszy regulamin Konkursu stanowi podstawę jego organizowania, określa prawa i obowiązki Uczestników, Partnerów oraz Organizatora.
  6. Konkurs nie jest sponsorowany ani prowadzony przez portal Facebook ani Instagram.
  7. Konkurs nie jest grą losową w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.


II. Warunki uczestnictwa w konkursie.

  1. Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest wykonanie zadania konkursowego, które polega na zamieszczeniu w komentarzu, pod wpisem konkursowym opublikowanym na blogu Organizatora, przepisu na danie z wykorzystaniem i wskazaniem przynajmniej jednego produktu z oferty Sponsora.
    Do Konkursu można zgłaszać przepisy nowe, ale także archiwalne, o ile są zgodne z tematem Konkursu.
    Przepis nie musi być napisany „klasycznie” – można się tu wykazać kreatywnością.
  2. Uczestnik Konkursu może (nie jest to obowiązkiem, ale będzie atutem) przesłać do Organizatora samodzielnie wykonane zdjęcie przedstawiające danie z przepisu na adres mailowy: kolorowyprzepisownik@gmail.com. Przesłane zdjęcia (wraz z podpisem autora) opublikowane zostaną w galerii konkursowej na fanpage Organizatora: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/, a w komentarzu, którego zdjęcie dotyczy, znajdzie się link do zdjęcia z galerii. Uczestnik przesyłając zgłoszenie wyraża zgodę na publikację. Produkt Sponsora na zdjęciu dania nie jest wymagany, ale może być dodatkowym atutem.
  3. Uczestnik może dokonać wielu zgłoszeń konkursowych, ale otrzymać tylko jedną nagrodę.
    Wszystkie zgłoszenia muszą być zamieszczone w osobnych komentarzach.
  4. Każdy komentarz z przepisem musi być podpisany imieniem i nazwiskiem autora lub Nickiem (te same dane należy podać w mailu w przypadku wysyłania zdjęcia uzupełniającego zgłoszenie.)
  5. Do Konkursu zgłosić można wyłącznie swoje dzieło (przepis napisany własnymi słowami oraz zdjęcie wykonane samodzielnie). Osoby, które dopuszczą się opublikowania przepisu lub przesłania zdjęcia autorstwa osoby trzeciej zostaną automatycznie wykluczone z Konkursu.
  6. Dane osobowe uczestników Konkursu, w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia Konkursu będą przetwarzane przez Organizatora zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
  7. Uczestnictwa w Konkursie, jak i praw i obowiązków z nim związanych, w tym także prawa do nagrody, nie można przenosić na inne osoby.
  8. Zgłoszenie konkursowe jest jednoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją niniejszego regulaminu.

IV. Nagrody i zasady przyznawania. 
  1. Nagrodami w konkursie są 3 jednakowe zestawy produktów marki OLE! W skład każdej paczki wchodzą następujące produkty: 1x Suszone pomidory z pestkami dyni oleju z ziołami OLE! 305ml, 1x Oliwki drylowane zielone całe 314 ml, 1x Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE! 250 ml, Pastena pasta z suszonych pomidorów z oliwkami 250ml, 1x Kapary w oleju 212 ml.  
  2. Nagrody przyznawane będą według subiektywnej opinii Organizatora. Kryteria oceny to m.in. zgodność z tematyką konkursu, smak potrawy, estetyczny wygląd, kolorystyka, kreatywność (zarówno dania, jak i całego zgłoszenia konkursowego).  
  3. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi w terminie 4 dni roboczych i zostanie podane poprzez edycję postu konkursowego na blogu Organizatora. Informacja o wynikach pojawi się na fan page Kolorowy Przepisownik.  
  4. Zwycięzcy mają 3 dni na przesłanie danych teleadresowych (imię i nazwisko, adres na terenie Polski, numer telefonu) do Organizatora na adres: kolorowyprzepisownik@gmail.com  
  5. Organizator dane przekaże do Sponsora, który zajmie się wysyłką nagród.  
  6. W przypadku nie podania danych w terminie nagroda zostanie przyznana kolejnej osobie.  
  7. Każdy Uczestnik może otrzymać tylko jedną nagrodę.  
  8. Organizator zastrzega sobie prawo do przyznania dodatkowej nagrody według własnych kryteriów oceny.
  
Czekam na Twoje zgłoszenie :))) 


- * - * - W Y N I K I  - * - * -

Dziękuję za wszystkie otrzymane zgłoszenia! Było ich 39 - każde apetyczne, przez co wybór był naprawdę trudny, a nagrody przyznane mogą być tylko 3...

Oto zwycięzcy:

1. Agata Waksmundzka, za przepis na franglerki
2. Grażyna, za przepis na Spaghetti z bobem i suszonymi pomidorami
3. Gabriela Małgorzata, za przepis na sałatkę "ogon pawia"

Gratuluję! :) Wasze zgłoszenia są nie tylko smaczne, ale też kreatywne, a takie przepisy lubię najbardziej ;)
Czekam na Wasze dane teleadresowe do wysyłki nagród.


Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za udział w konkursie i zapraszam na kolejnych (będą na pewno:)).
Pozdrawiam :)

Zobacz także:

83 komentarze

  1. Z przyjemnością biorę udział :)

    Pizza na kalafiorowym spodzie z m.in kaparami

    Składniki na ciasto:

    1 średnia główka kalafiora
    2 jajka
    po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich
    1 ząbek czosnku

    Dodatki:
    200g pieczarek
    2 łyżki kaparów Ole!
    ½ czerwonej cebuli
    Ok 6 czarnych oliwek
    1 kulka mozzarelli
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    po ½ łyżeczki oregano, bazylii, ziół prowansalskich

    Sposób przygotowania:

    Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z jajkami, ziołami i czosnkiem. Jeśli mamy problem z rozdrobnieniem, dolewamy odrobinę ciepłej wody. Masę kalafiorową wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównujemy na grubość ok ½cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę przez ok 12 minut.

    Joanna Tokarz- http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie :) pysznie się zapowiada, takiej pizzy jeszcze nie jadłam!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1273772709401483/?type=3&theater

      Usuń
  2. Szparagi z sosem kaparowym
    Anna Mochocka
    50 dag zielonych szparagów
    1 duża cebula
    2 łyżeczki oleju
    6 łyżeczek marynowanych kaparów Ole!
    2 łyżeczki zalewy z kaparów Ole!
    5 dag sera gorgonzola
    1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
    20 dag śmietany 18%
    sól morska
    pieprz
    papryka słodka
    3 łyżeczki świeżego koperku
    Sposób przygotowania
    1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki a następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby końcówki wystawały ponad poziom wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy kapary Ole! i zalewę. Gotujemy około 3 minut następnie wlewamy wino i dodajemy ser. Gdy wino odparuje dodajemy śmietanę,koperek doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i chwilę zagotowujemy. Szparagi polewamy sosem kaparowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) danie zapowiada się bardzo smacznie!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274379889340765/?type=3&theater

      Usuń
  3. Jaja faszerowane tuńczykiem z czarnymi oliwkami


    Składniki

    8 jaj
    3 łyżki czarnych oliwek Ole!
    puszka tuńczyka w sosie własnym (200 g)
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz


    Oliwki odsączyć z zalewy następnie drobniej je posiekać
    Jaja ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Każde z jaj przeciąć wzdłuż na pół. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy
    Z każdego jajka za pomocą małej łyżeczki wyjąć żółtko. Wszystkie żółtka umieścić w miseczce
    Do żółtek dołożyć, tuńczyka, 2/3 oliwek, pietruszkę, połowę szczypiorku, majonez i przyprawy. Żółtka rozgnieść widelcem i wszystko dokładnie wymieszać
    Przy pomocy małej łyżeczki nakładać porcjami farsz do białek. Faszerowane jaja posypać pozostałym szczypiorkiem i czarnymi oliwkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) jajka to zawsze super przekąska, szczególnie imprezowa ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274621589316595/?type=3&theater

      Usuń
  4. BAKŁAŻAN NA KANAPKI ;)
    SKŁADNIKI:
    bakłażan 1 szt.
    czosnek 9-10 ząbków
    ocet balsamiczny 1/4 szkl.
    suszone pomidory OLE 1/2 słoika
    oliwa z suszonych pomidorów 1/2 szkl
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Bakłażana kroimy w plasterki. Na desce kładziemy ręcznik papierowy na nim układamy plastry bakłażana i obficie solimy. Zostawiamy tak na ok 15 minut, żeby bakłażan się “spocił”. Ręcznikiem papierowym wycieramy “rose ” z bakłażana. Na patelni na oliwie obsmażamy bakłażana (Ja zrobiłam to na grillu elektrycznym nie musiałam używać do tego tłuszczu).
    W okrągłym naczyniu układamy warstwę bakłażana. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na bakłażana dajemy pomidory i czosnek, polewamy odrobina octu balsamicznego i oliwa ze słoika z pomidorów suszonych. Ponownie bakłażan i pomidory z czosnkiem, powtarzamy tak aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwę bakłażana polewamy tylko oliwa. Najlepiej smakuje z pieczywem :) Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) dawno nie jadłam bakłażana, ciekawa propozycja.

      Usuń
  5. FILET Z KURCZAKA PO WŁOSKU
    SKŁADNIKI :
    filet z kurczaka 3 szt
    pomidor 1-2 szt
    oliwki OLE
    mozzarella w kulce 1 szt
    olej 1-2 łyżki
    sól
    pieprz czarny mielony
    PRZYGOTOWANIE:
    Filety delikatnie rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem.

    Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z dwóch stron, usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Na kotletach układamy plasterki pomidora i plasterki oliwek.

    Całość przykrywamy plasterkami mozzarelli.

    Wkładamy do piekarnika, temperatura 180 stopni ok 15 minut.

    Smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) i znów włoska nuta, mniam! ;)

      Usuń
  6. KOTLETY SZARPANE Z DIPEM
    SKŁADNIKI:
    ogórek świeży 1 szt
    koperek 2 łyżki
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    czosnek 3 ząbki
    jogurt naturalny 100 ml
    sól
    filety z kurczaka 2 szt
    marchewka 1 szt
    papryka 1 szt
    oliwki czarne krojone OLE
    natka pietruszki 1 łyżka
    jajka 2 szt
    kukurydza konserwowa 1/2 puszki
    mąka 5-6 łyżek
    pieprz
    olej 3-4 łyżki
    WYKONANIE :
    Tzatziki:

    Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na ok 20 minut.
    Następnie odciskamy nadmiar soku z ogórków. Do ogórków dodajemy koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i jogurt – dokładnie mieszamy. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka, paprykę, oliwki, marchewkę – kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki – siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje farszu. Smażymy na zloty kolor. Gotowe kotleciki podajemy z dipem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) kotlety siekane uwielbiamy, jestem bardzo ciekawa tego połączenia :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274626065982814/?type=3&theater

      Usuń
  7. DROBIOWE KOTLETY MIELONE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
    SKŁADNIKI:
    filet z kurczaka 1 szt
    pomidory suszone w oleju z ziołami OLE
    czosnek 2 ząbki
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz czarny mielony
    natka pietruszki 3 łyżki
    jajko 1 szt
    bułka tarta 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    dodatkowo
    bułka tarta
    olej do smażenia
    WYKONANIE : Filet z kurczaka kroimy w kawałki i rozdrabniamy w blenderze, do fileta dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i czosnek przeciśnięty przez praskę, miksujemy. Do masy mięsnej dodajemy jajko, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprze, bazylią i oregano, ponownie miksujemy. Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) takie kotleciki znam i czasem robię, bo dzieci (i nie tylko) uwielbiają ;)

      Usuń
  8. PIECZONE POMIDORY Z MOZZARELLĄ I SUSOZNYMI POMIDORAMI
    SKŁADNIKI:
    pomidory 2 szt
    mozzarella w kulce 1 szt
    suszone pomidory z ziołami OLE
    sól
    pieprz
    oliwa 1 łyżka
    WYKONANIE:
    Od pomidorów odkrawamy spod. Wydrążamy środek. Środek pomidorów drobno siekamy, mozzarelle kroimy w kosteczkę,suszone pomidory drobno kroimy, bazylie siekamy, dodajemy sól i pieprz – dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy pomidory, polewamy odrobina oliwa z suszonych pomidorów.
    Wkładamy do piekarnia na ok 20 minut temperatura 180 stopni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) na włoską nutę - lubię! ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1274626365982784/?type=3&theater

      Usuń
  9. Sałatka z wędzonym pstrągiem, grejpfrutem i kaparami.
    Lekka, pełna zdrowia i witamin sałatka, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko dzięki bogactwu kolorów.

    Składniki (na 2 porcje):
    -1/2 czerwonego grejpfruta
    -2 łyżki kaparów w zalewie octowej OLE!
    -3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
    -4 duże rzodkiewki
    -120 g miksu sałat
    -200 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
    -200 g pstrąga wędzonego na gorąco z pieprzem

    Sposób przygotowania:
    1. Kapary odsączamy z zalewy, pomidorki przekrawamy na połowy, rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę, pstrąga kroimy w kostkę lub duże paski, grejpfruta obieramy ze skóry i błonek, kroimy w kostkę.
    2. Na dwóch talerzach rozkładamy miks sałat. Układamy pstrąga, następnie pomidorki. Układamy grejpfruta, posypujemy rzodkiewką oraz odsączonymi kaparami. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego!

    Zdjęcie przesłałam e-mailem, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) sałatka zapowiada się bardzo smacznie i świetnie prezentuje! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1275040119274742/?type=3&theater

      Usuń

  10. Składniki:
    Ciasto:
    100g mąki kokosowej
    30g mąki ryżowej
    2 jajka
    80 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    2 łyżeczki bazylii

    Farsz:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    Chilli
    Papryka słodka
    Sól himalajska
    Bazylia
    Czosnek granulowany
    Oregano
    1 kulka sera mozzarella
    1/2 papryki
    Garść oliwek zielonych krojonych OLE!
    Salami
    1 garść kukurydzy
    2 łyżki cebuli marynowanej srebrnej OLE!


    Przygotowanie:
    Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.
    W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z przyprawami oraz 3 łyżkami wody. Paprykę kroimy w paseczki, ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach.
    Tartę po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy świeże warzywa, oliwki i pokrojoną cebulę marynowaną oraz zwykłą pokrojoną w piórka, posypujemy serem i układamy salami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera.

    Zdjęcia już wysyłam mailem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) ta tarta... jest grzechu warta - jadłabym! :D szczególnie, że jak widzę, zalicza się do tych zdrowych posiłków :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276843845761036/?type=3&theater

      Usuń
  11. Składniki:

    Dla 3 osób:
    200g makaronu typu kokardka
    100g młodej fasolki szparagowej
    50g obranego groszku cukrowego
    1/2 małej główki sałaty
    1 garść liści szpinaku
    ok 6 suszonych pomidorów OLE!
    ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka
    4 łyżki sosu balsamicznego
    sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) sałatka taka jak lubię - szybka i sycąca! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276844325760988/?type=3&theater

      Usuń
  12. Bataty z aromatycznym farszem

    Składniki:

    2 większe bataty
    150g wędzonego boczku
    60g sera pleśniowego typu "Lazur"
    6 pomidorków suszonych OLE!
    1 duży pęczek natki pietruszki
    100g sera żółtego typu gouda
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku




    Sposób przygotowania:

    Bataty dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem, smarujemy oliwą, delikatnie posypujemy przyprawami i pieczemy ok godziny w 200st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkość możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i podlewamy całość 1/2 szklanką wody. Smażymy do jej całkowitego odparowania i zrumienienia. Dodajemy posiekane drobno pomidory suszone. Gotowe bataty kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy środki zostawiając ok 4mm ścianki. Dodajemy do boczku wraz z pokruszonym serem pleśniowym i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku. Mieszamy farsz i nadziewamy nim połówki przygotowanych wcześniej batatów. Posypujemy drobno startym serem żółtym i ponownie zapiekamy przez 10 minut w temp 180st C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) jestem miłośniczką batatów, więc koniecznie muszę takich spróbować :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276844572427630/?type=3&theater

      Usuń
  13. I ja z przyjemnością biorę udział :)

    Proponuję Sałatkę z pieczarek i ogórków. Idealna jako samodzielna przekąska lub dodatek do kiełbasy na ciepło.

    1 słoik całych pieczarek w zalewie naturalnej Ole
    1duży słoik ogórków konserwowych
    8-10 ugotowanych jajek
    ok. 3-4 łyżki majonezu
    pieprz do smaku

    Jajka, ogórki i pieczarki pokroić w grubsza kostkę, dodać majonez, przyprawić do smaku pieprzem, wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) ta sałatka musi być bardzo smaczna, szczególnie, że wszystkie składniki bardzo lubię! :)

      Usuń
  14. Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami

    1 podwójna pierś z kurczaka
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami
    kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów
    ser żółty mozarella
    przyprawa do kurczaka

    Kurczaka oczyścić, pokroić na kawałki, lekko rozbić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka ponacinać, włożyć pokrojone w paski suszone pomidory, posypać przyprawą do kurczaka, ułożyć na blaszce. Kurczaka polać zalewą z suszonych pomidorów ( 1 łyżeczka na 1 kawałek kurczaka). Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st C, przez ok 20 min, kolejno na każdy z nich nałożyć po plasterku mozarelli i zapiekać kolejne 5-10 min do momentu roztopienia sera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) lubię takie dania na obiad, mniam! :D
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276845762427511/?type=3&theater

      Usuń
  15. Gulasz z kurczaka w mleczku kokosowym

    ½ kg piersi z kurczaka
    400ml mleczka kokosowego
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    ½ słoiczka pomidorów suszonych w paskach w oleju z ziołami
    ½ pęczka świeżej kolendry
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Sól i pieprz do smaku
    1 szklanka ryżu

    Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju rzepakowym. Wlać mleczko kokosowe i dusić kilka minut. Dodać pomidory suszone i dusić pod przykryciem ok 30 min od czasu do czasu mieszając. Dodać poszatkowaną drobno kolendrę, doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) świetny przepis na delikatne mięso, lubię! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1276846992427388/?type=3&theater

      Usuń
  16. Proponuję również ryż z kurczakiem i suszonymi pomidorami:

    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    0,5 szklanki ryżu
    1 cebula
    5 pomidorów suszonych w oleju z ziołami Ole
    ok 8 łyżek koncentratu pomidorowego
    kilka łodyg zielonej pietruszki
    olej do smażenia
    0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól do smaku

    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju. Dodać przyprawę do kurczaka i słodką paprykę. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przysmażyć. Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, dodać do kurczaka z cebulą, chwilę smażyć. Do kurczaka dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę zieloną, przyprawić do smaku. Na talerzu ułożyć ugotowany ryż, polać sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) świetny przepis, taki mocno pomidorowy - jak lubię ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1278819392230148/?type=3&theater

      Usuń
  17. Polecam puszystą pizzę z WĘDZONYM KURCZAKIEM i innymi dodatkami polany sosem czosnkowym lub ketchupem.

    Potrzebujemy:

    750 g mąki
    90 g świeżych drożdży w kostce
    450 ml ciepłej wody
    120 ml oleju
    duża szczypta soli
    oraz ulubione dodatki

    ( ser, 1 wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, cebula, pieczarki, oliwki OLE papryka czerwona, bazylia, oregano, przecier pomidorowy, sos pomidorowy, sos czosnkowy, ketchup )

    Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem lub przecierem pomidorowym i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 35 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) smaczny przepis, a pizza to u nas nawet w nocy o północy :D
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279841825461238/?type=3&theater

      Usuń
  18. Sałatka 5-cio składnikowa ;)

    Potrzebujemy:

    garść rukoli
    garść roszponki
    200 g sera białego w kostce
    2 średnie pomidory
    parę czarnych oliwek
    świeżo zmielony pieprz czarny

    Rukolę, roszponkę oraz pomidora myjemy. Roszponkę i rukolę kładziemy wymieszane na całym talerzu. Na nie kładziemy pokruszony ser, pokrojonego pomidora oraz pokrojone oliwki. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    ( całość można skropić oliwą z oliwek )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) sałatka zapowiada się wybornie! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279841825461238/?type=3&theater

      Usuń
  19. SAŁATKA MAKARONOWA z KABANOSEM, OLIWKAMI i AVOCADO ;)

    Potrzebujemy:

    1 kabanos
    2 szklanki ugotowanego makaronu penne
    3 plasterki sera żółtego
    10 zielonych oliwek Ole
    sól, pieprz
    trochę posiekanej natki selera
    2-3 łyżki majonezu
    1/3 avocado

    Kabanosa kroimy w plasterki. Ser żółty w paseczki 2-3 cm. Oliwki w plasterki grubsze. Dodajemy pokrojone składniki do naczynia, a do nich resztę składników oprócz avocado. Mieszamy dokładnie. Na talerz kroimy plasterki obranego avocado a na niego sałatkę. Posypujemy po wierzchu też odrobina natki selera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! Świetny przepis, lubimy sałatki :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279843642127723/?type=3&theater

      Usuń
  20. Proponuję sezonowe spaghetti z dodatkiem bobu, do którego wykorzystałam czosnek egzotyczny w oleju i suszone pomidory w oleju z ziołami Ole, dodając farsz pieczarkowy do pulpecików :
    SPAGHETTI Z BOBEM I PULPECIKAMI
    1/2 opakowania makaronu spaghetti, razowego
    szklanka bobu
    kilka ząbków czosnku egzotycznego Ole
    kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami Ole i 2 łyżki oleju od nich
    oregano, tymianek, listki świeżej bazylii
    20 dkg mielonego mięsa z indyka lub łopatki wieprzowej
    2 łyżki farszu pieczarkowego Ole
    białko jajka
    sól, pieprz z młynka
    do pulpecików- majeranek, oregano, natka pietruszki, olej do podsmażenia
    łyżka prażonego sezamu
    Makaron gotujemy al dente.
    Bób wkładamy do osolonego wrzątku , gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy lub nie, jeśli lubimy bób z łupiną.
    Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, oregano i natką, mieszamy z 2 łyżkami farszu pieczarkowego Ole, białkiem, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy z niej małe pulpecikie wielkości orzecha włoskiego, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszytskich stron, podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę, aż przekrojony na próbę kawałek nie będzie surowy w środku.
    Na talerzach układamy makaron, na nim pulpeciki i bób, pokrojone suszone pomidory z zalewy, polewamy olejem z ziołami i z drobno pokrojonym czosnkiem egzotycznym. Dorzucamy listki bazylii,oregano i tymianku. Na koniec posypujemy uprażonym na złoto na suchej patelni sezamem.
    Zdjęcie wysyłam mailem :)
    Grażyna Cholewicka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) Przepis trafiony idealnie w me gusta ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279848105460610/?type=3&theater

      Usuń
  21. Sałatka Ogon Pawia
    Składniki
    1bakłażan
    1 pomidor
    1 ogórek
    Ser feta
    Oliwki czarne krojone Ole
    Sól pieprz ,olej
    Bazylia, ząbek czosnku
    Bakłażana pokroić z ukosa, posolić i odstawić na kilka minut.
    Następnie opłukać i osuszyć.
    Grillować na patelni grillowej lub grillu.
    Pomidor, ogórek pokroić ukośnie.
    Ser fetę pokroić w plastry,małym kieliszkiem lub foremką wykroić kółka.
    Na półmisku układać bakłażan, pomidor, ogórek,ser feta i połówki oliwek w formie ogona Pawia.
    Olej wymieszać z solą,pieprzem,i przeciśniętym ząbkiem czosnku.Polać sałatkę i udekorować bazylią.
    Smacznego.
    Taka sałatka świetnie zaprezentuje się na wakacyjnym grillu.Idealnie pasuje do grillowanej karkówki lub innych mięs.
    Napewno zaskoczony gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) ale ten przepis cieszy oczy! :D i do tego super skomponowany smak - brawo! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1279899642122123/?type=3&theater

      Usuń
  22. Fantastyczny konkurs!
    Z przyjemnością wezmę udział :)

    Pasta al nero di seppia z kurczakiem i suszonymi pomidorami:
    paczka czarnego makaronu
    pół paczki mrożonego szpinaku
    1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
    pół słoiczka suszonych pomidorów OLE
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki śmietanki 30%
    pół szklanki mleka
    sól, oregano
    płatki peperoncino (może być inna ostra papryka)

    Przygotowanie:

    Ząbki czosnku podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (uważamy by ich nie spalić). Kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do czosnku. Gdy kurczak lekko się przyrumieni dodajemy na patelnię mrożony szpinak. W międzyczasie kroimy suszone pomidory. Dodajemy je na patelnię gdy szpinakowa masa połączy się z kurczakiem.
    Śmietankę łączymy razem z mlekiem – wlewamy do szpinaku i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, peperoncino i oregano.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Nie odcedzamy go – ląduje prosto na patelni. Sos mieszamy z makaronem, wykładamy na talerz. Smacznego :)

    Zdjęcie makaronu podsyłam na adres email.
    Pozdrawiam Dominika Gruszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) pierwszy raz widzę nazwę dania, ale za skład i przygotowanie już mi się podoba! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282184308560323/?type=3&theater

      Usuń
  23. Z przyjemnością biorę udział w konkursie :)
    Sałatka grzybowa polana
    Sałatka, która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole


    Składniki:
    1 duży słoiczek marynowanych pieczarek Ole! ok.450g (bez zalewy)
    3 duże ziemniaki
    4 ogórki konserwowe
    3 marchewki
    300g fileta z piersi kurczaka
    4 jajka
    100-150g żółtego sera
    Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach
    Pęczek szczypiorku oraz koperku
    Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu

    Przygotowanie:
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia.
    Pieczarki odsączyć z zalewy.
    Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać.
    Jajka ugotować na twardo.
    Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno)
    Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
    Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać .
    Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach.
    Tortownicę (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy dowolnie modyfikować.
    W mojej sałatce np. nie ma kukurydzy ale spokojnie można dołożyć dodatkową warstwę.

    Ułożenie:
    Jako pierwsze ułożyć pieczarki ogonkami do góry, obficie posypać posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem.
    Następnie marchewka, lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć
    Kolejna warstwa - starte ziemniaki, sól, pieprz oraz cienka warstwa majonezu
    5 warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem
    6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem
    7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem
    Na koniec starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
    Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
    Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) od dawna mam ochotę na taką sałatkę, muszę w końcu spróbować ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282572291854858/?type=3&theater

      Usuń
  24. Bakłażany faszerowane drobiem i kaszą jaglaną

    Trochę inny niż zazwyczaj farsz do bakłażanów-zamiast mielonego-mięso drobiowe, a zamiast ryżu kasza jaglana. Do ego mnóstwo dodatków takich jak czerwona cebula, feta czy oliwki. Po prostu pycha
    Składniki

    2 średnie bakłażany
    1/2 szkl. kaszy jaglanej
    1 duża, ugotowana ćwiartka z kurczaka
    100 g sera feta
    1 czerwona cebula
    1 łyżka czarnych siekanych oliwek OLE!
    10 zielonych oliwek OLE!
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1/2 łyżeczki mielonego chili
    100 g sera mozzarella
    sól i pieprz
    Sposób przygotowania przepisu:

    1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posolić, ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec przez 10 min.Następnie wyjąć z piekarnika i trochę ostudzić
    2. Przestygnięte bakłażany wydrążyć,tak aby zostało ok 1 cm miąższu przy skórce to co wydrążyliśmy drobno pokroić nożem.
    3. Farsz. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku. i ugotować w 1 szklance osolonej wody
    4. Mięso z ćwiartki obrać, ser feta i oliwki grubo pokroić, natomiast cebulę i czosnek bardzo drobno. Wszystko razem przełożyć do miski, dodać wydrążony miąższ z bakłażana, ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać.
    5. Farsz podzielić na 4 części, następnie napełnić bakłażanowe miseczki farszem.
    6. Tak przygotowane bakłażany posypać ,startą na grubych oczkach tarki jarzynowej, mozzarellą. Zapiekać 10 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Podawać gorące. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) świetny pomysł na obiad, same pyszne składniki :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282578901854197/?type=3&theater

      Usuń
  25. Pizza z szynką i pieczarkami

    Domowa pizza na grubym, puszystym cieście.


    Składniki

    Na dużą pizzę:
    500 g mąki
    5 dag drożdży
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatki:

    200 g sera mozarella
    150 g goudy
    garstka oliwek z pasta paprykową Ole!
    200 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 łyżka oleju
    3 suszone pomidory Ole!
    7-8 plastrów szynki
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
    Sposób przygotowania przepisu:

    1. Z cieplej wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą , dodać pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić na połówki.
    3. Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i szynkę, posypać oliwkami. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17-20 min. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) uwielbiam pizze na grubym spodzie! :D
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1282579561854131/?type=3&theater

      Usuń
  26. Ko-ko-ko (z) kury ;)
    czyli kurczak kokosowy z nutką curry

    Składniki:

    800 g filetu z kurczaka
    3 saszetki ryżu
    1 puszka mleczka kokosowego
    100 g śmietany 18%
    400 ml bulionu drobiowego z kostki
    1 duża cebula
    szczypiorek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty curry
    100 g wiórków kokosowych
    łyżka masła
    łyżka sosu imbirowego

    pieprz
    sól
    curry (duuuużo)
    cukier
    cynamon
    kardamon
    imbir (duuużo)
    tymianek
    cząber (opcjonalnie)
    kwasek cytrynowy (szczypta)

    3 łyżki mąki
    2 łyżki wody

    marynowana cebulka srebrna OLE!

    Przygotowanie:

    Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.

    Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. ;) Dosiekać trochę szczypiorku.

    Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut. ;)

    Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw.

    Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku.

    Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek).

    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną. :)

    Smacznego!

    Anula Wawrzyniak

    P.S. Fotkę podsyłam w mailu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) takiego kurczaka lubię, a nazwa zabawna ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1284297541682333/?type=3&theater

      Usuń
    2. Ja też go uwielbiam - to była jedna z pierwszych potraw z kurczakiem, jakie zaczęłam przyrządzać po 11 latach bycia wegetarianką. :)

      Usuń
  27. Przekąski z ciasta francuskiego z chorizo

    Ekspresowa, pikantna przekąska na kolację lub domowe przyjęcie.



    Składniki

    1 op ciasta francuskiego
    200 g chorizo
    200 g sera mozzarella
    czarne oliwki Ole!
    3 suszone pomidory Ole!
    2 łyżeczki pasty paprykowej Ajvar
    oregano
    bazylia
    sól
    Sposób przygotowania przepisu:

    1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki,suszone pomidory drobno pokroić, a ser mozzarella zetrzeć na jarzynowej tarce.
    2. Ciasto francuskie podzielić na 16 kwadratów. W każdym kwadracie z ciasta zawinąć brzegi, docisnąć, tak aby powstał rant.
    3. Każdy kwadrat posmarować pastą paprykową i posypać oregano. Następnie posypać serem mozarrella, na serze ułożyć po plasterku chorizo, posypać kawałkami czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Posypać. bazylią i solą
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. Serwować na ciepło lub zimno. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) pyszne i ekspresowe przekąski, super!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1284297428349011/?type=3&theater

      Usuń
  28. Dzień dobry! :)

    Wybrałam moje ukochane oliwki:
    http://www.wole-ole.pl/produkty/oliwki-czarne-krojone/


    A to przepis, do którego często ich używam:

    PIZZA OD SERCA ;)

    Składniki na ciasto:

    200 g mąki tortowej
    10 g drożdży
    10 g cukru
    15 g oliwy
    3 g soli
    100 ml ciepłej wody
    przyprawy (pieprz kolorowy, tymianek, estragon)

    Składniki na sos:

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki ciepłej wody
    1 łyżeczka sosu imbirowego (opcjonalnie)
    przyprawy: pieprz, lubczyk

    Składniki na wierzch pizzy - co kto lubi czyli w mojej wersji:

    ser żółty i/lub mozzarella
    szynka
    oliwki czarne krojone OLE!
    suszone pomidory OLE!

    Przygotowanie:

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę, sól i przyprawy.
    W niewielkim garnuszku mieszamy wodę, drożdże i cukier, aż do rozpuszczenia drożdży.
    Mieszankę wlewamy do miski, wyrabiamy ręcznie ciasto, a następnie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

    Przygotowujemy sos, mieszając składniki.

    Ciasto na pizzę wykładamy na blachę (dobrze jest użyć papieru do pieczenia), formujemy okrągły placek (co bywa trudne, gdyż ciasto jest dość sprężyste).
    Odstawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans.

    Po tej krótkiej relaksacji smarujemy placek sosem pomidorowym, a następnie wykładamy szynkę, oliwki, pomidory i ser.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-12 minut.

    Smacznego!

    A zdjęcie wysyłam w mailu: wawrzyniakmirka[at]gmail.com

    Pozdrawiam smakowicie!
    Mirka Wawrzyniak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) pizza w kształcie serca wygląda genialnie! :)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286202441491843/?type=3&theater

      Usuń
  29. Odrywana Beszamelowa Bruschetta z patyka

    składniki:

    3 bagietki pszenne
    oliwa z oliwek extra virgin
    główka czosnku
    starty parmezan
    1 duża cebula czerwona
    suszone pomidory w oleju OLE!
    salami chips
    1 mała cukinia
    oliwki zielone nadziewane pastą paprykową OLE!
    1 malutka papryka czerwona
    1 malutka papryka żółta
    sos beszamelowy (gotowy lub przygotowany własnoręcznie)
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki

    sposób przygotowania:

    Bagietki kroimy pod skosem na 1,5cm plastry. Plastry nakłuwamy na 2 długie patyki do szaszłyków (wyjdą nam 3 porcje) a na obu końcach tych patyków nakłuwamy przycięte grube plastry cukinii. Tak przygotowane 3 'szaszłyki Bruschetty'' kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy plaster bagietki smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek z odrobiną startego parmezanu. Teraz kolejno nakładamy: po krążku czerwonej cebuli, po suszonym pomidorze (odsączonym z zalewy), po plasterku salami a nawet i po 2, dodajemy pokrojone plastry cukinii w kostkę (nie za dużo), kładziemy po krążku z oliwek, dorzucamy paseczki z papryki czerwonej i żółtej. Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu z opakowania. Ostudzonym polewamy za pomocą łyżki 'szaszłyki Bruschetty' a na koniec wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Przygotowane 'szaszłyki Bruschetty' wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200st na 20min. Po wyciągnięciu dekorujemy wierzch natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) takie przekąski zjedlibyśmy w jedną chwilkę ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286203168158437/?type=3&theater

      Usuń
    2. Serdecznie polecam :)
      AW

      Usuń
  30. KIERYCZOS

    składniki:
    - 5 cebul
    - ok. połowy pora
    - 5szt kiełbasy białej parzonej
    - 1szt papryki czerwonej
    - 1 słoiczek czosnku egzotycznego w oleju OLE!
    - 100g białego ryżu
    - natka pietruszki
    - przyprawy: domowa wegeta, curry

    przygotowanie:
    Na zalewie olejowej ze słoiczka po czosnku smażymy na patelni kolejno dodając: cebulę pokrojoną w talary wraz z porem i posypujemy je wegetą, kiełbasę pokrojoną na plasterki,paprykę pokrojoną na kawałki, czosnek w całości. Kiedy wszystko mamy już podsmażone, dodajemy curry i mieszamy wszystko razem. Tak gotowe danie podajemy na ciepło wraz z ugotowanym na sypko białym ryżem. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Czosnek egzotyczny który ma już w sobie smak curry nadaje całej potrawie ciekawy i baaardzo przyjemny smak. Zalewa olejowa która pozostała w słoiczku wprost idealnie sprawdziła się do smażenia.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) właśnie się zastanawiałam, do czego jeszcze mogę użyć czosnku marynowanego ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286203678158386/?type=3&theater

      Usuń
  31. TORSPILLE

    składniki:
    -8szt placków pszennych tortilla
    -200g łososia kurylskiego wędzonego
    -8 płaskich łyżeczek majonezu
    -oliwki mix z papryką w oleju z ziołami OLE!
    -1 duża czerwona cebula
    -przyprawy: sól, rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon
    -150g startej Goudy

    przygotowanie:
    Z każdej podpieczonej tortilli wycinamy radełkiem spirale a następnie każdą z nich zwijamy tworząc kubeczek, spinając go wykałaczką. Do każdego kubeczka wkładamy kolejno: dookoła łyżeczkę majonezu, dookoła plastry łososia (wcześniej przyprawione przyprawami), w środek odsączone z zalewy oliwki z papryką, po plastrze spirali czerwonej cebuli, wierzch posypujemy serem i na koniec jeszcze raz posypujemy przyprawami.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) ciekawa nazwa i na zdjęciu danie prezentuje się bardzo apetycznie!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286204428158311/?type=3&theater

      Usuń
    2. Dziękuję :)
      AW

      Usuń
  32. Udka kurczaka z marynowaną cebulką zapiekane z serem Halloumi

    składniki:
    - 4 udka z kurczaka
    - 100g sera Halloumi
    - słoiczek cebulki marynowanej srebrnej OLE!
    - przyprawa do pieczonego kurczaka
    - ok 0,5kg ziemniaczków

    surówka:
    - 1/2 kapusty małej pekińskiej
    - 2szt. marchewki
    - 1 ogórek
    - młynek do sałatek i warzyw
    - oliwa z oliwek
    - 1 mała łyżeczka majonezu light

    sos cytrynowo-musztardowy do ziemniaczków:
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżka ostrej musztardy
    - 1/2 łyżeczki rozmarynu
    - 1 łyżeczka tymianku


    przygotowanie:
    Udka obficie posypujemy przyprawą do pieczonego kurczaka i wkładamy do woreczka pieczeniowego. Na wierzch rozkładamy plastry sera i tak przygotowany woreczek wkładamy do żaroodpornego naczynia do nagrzanego piekarnika na 180st na 40min. Po 40min zdejmujemy woreczek i pieczemy dalej ok 20min dorzucając do naczynia wszystkie marynowane cebulki.

    Ziemniaczki po ugotowaniu odcedzamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy gotowym sosem cytrynowo-musztardowym. Następnie wkładamy do piekarnika na ok 20min. Wkładamy je w tym samym czasie co zdejmujemy woreczek z mięsa i zapiekamy.

    Surówka: kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, ogórka kroimy w paseczki.Całość zalewamy sosem - 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z przyprawą młynkową do sałatek i warzyw.
    Na koniec dodajemy odrobinę majonezu i wszystko razem mieszamy ze sobą.


    Cebulka marynowana idealnie współgra z pieczonym mięsem nadając mu ciekawy i dobry smak.


    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) apetyczne składniki, a ja bardzo lubię tego typu dania i nawet wczoraj też na obiad zrobiłam podudzia z kurczaka z pieczonymi ziemniakami ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286204691491618/?type=3&theater

      Usuń
    2. Takie dania są najlepsze na obiad :)
      AW

      Usuń
  33. FRANGLERKI (mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem)

    co potrzebujemy:
    -1 op. sera feta w kostkach
    -zielone oliwki nadziewane pastą paprykową OLE!
    -2 czerwone cebule
    -1 papryka czerwona
    -kukurydza z puszki
    -1 ogórek
    -2 pomidory
    -oliwa
    -ocet winny
    -ciasto francuskie
    -przyprawy: oregano, bazylia, sól morska
    -1 jajko


    jak przygotować:
    Oliwki i ser feta mieszamy razem z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i delikatnie zalewamy wszystko oliwą i octem tak 'na oko' dla smaku - farsz nie może być mokry. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzielimy je radełkiem na 8 równych kwadratów, delikatnie posypujemy oregano i bazylią i na każdy kwadrat nakładamy łyżką lub palcami przygotowaną wcześniej sałatkę grecką. Zawijamy farsz ciastem i formujemy kulkę, wszystkie 8 i każdą wkładamy w otwór silikonowej formy do muffin. Następnie radełkiem delikatnie robimy nacięcia na każdej kulce w kształcie krzyżyków, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy zmieszaną bazylią z oregano i z każdej strony z wierzchu kładziemy cieniutkie talarki oliwek. Tak gotowe franglerki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200-220st na 15-20min. Kiedy franglerki są już upieczone, odstawiamy je do ostudzenia a następnie na każdą z nich wbijamy wykałaczkę z oliwką. Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki.


    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Agata Waksmundzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) kolejny, bardzo ciekawy i wizualnie atrakcyjny przepis! ;) brawo!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286205608158193/?type=3&theater

      Usuń
    2. Dziękuję :)
      AW

      Usuń
  34. Sałatka warstwowa inaczej (opcja dla osób nie lubiących świeżej cebuli)

    Składniki:

    2 piersi z kurczaka

    Ogórki konserwowe

    Puszka kukurydzy

    Cebulka marynowana srebrna marki OLE!

    Kapusta pekińska

    Ketchup, sól, pieprz, przyprawa gyros-kebab, majonez.

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka przysmażamy na patelni przyprawiając do smaku przyprawą gyros- kebab a następnie wystudzoną układamy na spód naczynia.

    Całość polewamy ketchupem.

    Na wierzch kładziemy warstwę ogórków korniszonów pokrojonych w drobną kosteczkę.

    Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy a na nią rozdrobnioną cebulkę marynowaną srebrną marki OLE!.

    Całość pokrywamy majonezem wymieszanym z solą i pieprzem a następnie wykańczamy wierzch warstwą pokrojonej kapusty pekińskiej.

    Sałatka jest smaczna i ciekawie prezentuje się na stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) lubię sałatki warstwowe właśnie za to, jak prezentują się na stole ;) a tu i smaki świetne!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1286205981491489/?type=3&theater

      Usuń
  35. Pizza


    Składniki na ciasto:

    250 g mąki pszennej
    150 ml ciepłej wody
    25 g drożdży świeżych
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    Przyprawa do pizzy

    Przyrządzenie:

    1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodając 2 łyżeczki mąki oraz cukier- pozostawić przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia na 10 minut

    2.Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać; wlać przygotowane wcześniej drożdże- mieszać ok 3 minuty

    3.Dodać oliwę i 4 łyżeczki przyprawy do pizzy- mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

    4.Przygotowane ciasto wyłożyć na stalnicę i wyrabiać ok 10 minut a następnie pozostawić przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia na ok. godzinę

    5.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej oliwą blachy

    6.Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym

    7.Układamy składniki w następującej kolejności: salami, pokrojone pieczarki, plasterki pomidora, oliwki firmy OLE!, kukurydza (lub inne składniki wg uznania)

    8.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez 10 min, następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 2 minuty.

    Smacznego!
    Dominika K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) na zdjęciu widzę, że to pizza na grubym spodzie - tak jak lubię! ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287506488028105/?type=3&theater

      Usuń
  36. Szybka i zdrowa sałatka z suszonymi pomidorami:

    Wymieszać rozdrobnione:

    1. Szpinak świeży
    2. Ser Favita
    3. Suszone pomidory marki OLE!
    4. Kabanosy lub jajka na twardo z papryką świeżą
    5. Koperek świeży
    6. Pestki dyni
    7. Pestki słonecznika
    Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie dodatkowo ulubionymi ziołami.

    Skropić oliwą lub sosem, który pozostał z suszonych pomidorów.Życzę smacznego i pozdrawiam, Jolanta Piechota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) sałatka zapowiada się bardzo smacznie! ;)

      Usuń
  37. Tradycyjna sałatka grecka:

    Składniki:

    1 sałata lodowa

    1 papryka

    2 duże pomidory

    2 ogórki

    1 opakowanie sera Favita

    Słoiczek oliwek OLE!

    3 sosy greckie

    Przygotowanie:

    Rozdrobnić sałatę lodową, paprykę pokroić w cienkie paski (1cm na 2 cm), pomidory, ogórki i ser Favita pokroić w kosteczkę- składniki wymieszać i dodać oliwki firmy OLE!. Sosy greckie rozpuścić w ¾ szklanki wody z trzema łyżkami oliwy. Zalać 15 min przed podaniem.

    Smacznego! Robert P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) sałatka grecka to jedna z moich ulubionych, mniam!
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287508674694553/?type=3&theater

      Usuń
  38. To ja dorzucam jeszcze jedno danie do puli konkursowej. Jedno z moich ulubionych, nieco egzotyczne, pyszne i sycące. :)

    BIRYANI, czyli zapiekanka z Indiami w tle

    * * *

    Składniki:

    500 g dyni startej na tarce jarzynowej
    1-2 marchewki (też starte)
    150 g pieczarek marynowanych Ole!
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 duże piersi z kurczaka
    3 szklanki bulionu drobiowego
    200 białego ryżu
    2 łyżki oleju rzepakowego

    przyprawy (u mnie jak zawsze - solidna dawka) sól, pieprz ziołowy, chili, słodka papryka, kurkuma (co najmniej łyżka), garam masala, kolendra mielona, równie mielony kmin rzymski, sproszkowana gałka muszkatołowa, szafran, tymianek

    do wysmarowania naczynia żaroodpornego odrobina masła
    do ozdoby przyda się też natka pietruszki albo inne zielsko ;-)




    Przygotowanie

    Należy zacząć od siekania, któremu to procesowi kolejno poddajemy cebulę, pierś kurczaka (doprawiając ją wstępnie solą i pieprzem) oraz czosnek (tu można użyć wyciskarki do czosnku, jeśli ktoś ma takie cudo).

    Kolejna czynność przygotowawcza to podgrzanie piekarnika - niech spokojnie dojdzie sobie do ok. 180 stopni Celsjusza, podczas gdy my będziemy pichcić.

    Przyprawy - poza szafranem - mieszamy. Częścią z nich nacieramy kurczaka.

    Cebulę szklimy na dużej patelni (tu wykorzystać trzeba olej rzepakowy)- na małym ogniu. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić niczego, a potem dorzucamy kurczaka wypaćkanego przyprawami. Smażymy aż mięso zyska bielutki kolor w środku. Pod koniec obsmażania dorzucamy pieczarki, żeby się podgrzały. I dynię zmieszaną z marchewką (można dodatkowo dosolić, żeby nie pozbawić mieszanki smaku). Smażymy jeszcze jakieś 4-5 minut.



    W tym czasie, nie tracąc czujności, podgrzewamy (lub przygotowujemy z kostki) bulion, a kiedy się zagotuje, dodajemy szafran i resztę mieszanki przypraw. Wyłączamy gaz. Niech się przegryzą.

    Teraz pora na ryż - sypiemy go na patelnię i kontynuujemy smażenie przez minutę, by później zalać całą zawartość patelni bulionem. Sprytny myk mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz.

    Bierzemy duże naczynie żaroodporne i nacieramy je leciutko masłem. Przekładamy do niego to, co do tej pory dusiło się na patelni, zalewając resztą bulionu. Całość trzeba przykryć szczelnie pokrywą (z braku pokrywy - można użyć folii aluminiowej). W nagrzanym piekarniku trzymamy biryani przez jakieś pół godziny. W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion, zmieniając się w aromatyczną żółtawą masę przetykaną gęsto kurczakiem, dynią i pieczarkami. Czy to pachnie jak Indie Nie wiem. Ale wiem, że to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie zdarzyło mi się przygotować. -)

    Polecam, a zdjęcie podsyłam w mailu!
    Anula Wawrzyniak

    P.S. Podajemy z natką pietruszki jako ozdobą, można też użyć startego sera i posypać nim jeszcze ciepłą potrawę. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie! :) przepis wart wypróbowania, bo jeszcze czegoś takiego (z dynią) nie jadłam ;)
      Link do zdjęcia w galerii: https://www.facebook.com/KolorowyPrzepisownik/photos/a.1273772676068153.1073741836.664015153710578/1287509571361130/?type=3&theater

      Usuń
  39. Ostatnie zgłoszenie konkursowe przysłała do mnie Anna R.
    Z powodu trudności technicznych w dodaniu przepisu na blogu (o których byłam informowana), w drodze absolutnego wyjątku, zgodziłam się na przesłanie przepisu mailem i umieszczenie w jej imieniu.

    Pyszna i szybka sałatka z marynowanymi pieczarkami

    Składniki:

    2 woreczki ryżu

    1 puszka kukurydzy konserwowej

    2 małe słoiczki marynowanych pieczarek firmy OLE!

    2 pęczki koperku świeżego

    1 duży ogórek świeży

    3 łyżki stołowe majonezu

    3 łyżki stołowe musztardy

    Sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Przygotowanie:

    Gotujemy ryż, pieczarki kroimy w plasterki, kukurydzę odsączamy, ogórek kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, mieszamy składniki dodając majonez, musztardę i przyprawy wedle uznania.

    Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.

    Paniu Aniu, dziękuję za zgłoszenie :) i za chęć wzięcia udziału w konkursie pomimo napotkanych po drodze problemów :)
    A sałatka zapowiada się bardzo smacznie! Wszystko, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram