Pralinki karmelowe z chrupką (tylko 3 główne składnki)

Pralinki - takie małe, a tyle radości mogą sprawić 😊 te, na które przepis znajdziesz poniżej, przygotowałam w dniu moich imienin w trybie ekspress z ricotty, pszenicy z melasą i karmelowych cukierków werthers original

Po telefonie, który przypomniał mi, że to moje imieniny 😉 Zuzia zaczęła dopytywać komu i za co dziękowałam, a gdy usłyszała, że to takie małe święto wg kalendarza niemal mnie umordowała, że jak to tak bez tortu, ciasta, że nawet ciasteczek nie zrobiłam 😅 co było robić - szybki przegląd co mam i w kilka minut pralinki chłodziły się w lodówce. Dziecko dało odpocząć na chwilę - bo zaraz zaczęły się pytania czy już można je jeść 😜

A o imieninach naprawdę zapomniałam... Z pamięcią coś mam nie tak od jakiegoś czasu, ale jak każdy dzień wygląda bardzo podobnie, to i data w kalendarzu nie jest tak istotna, a dni uciekają przez palce...😇 

P.s. Ciekawe o czym (o kim) jeszcze zapomniałam 😟 muszę odgrzebać kalendarz z notatkami, który dotąd nie był mi prawie potrzebny...


Składniki:
 
12 cukierków Werther's oryginal soft caramels
125 g sera ricotta
1 szkl. Chrupiącej pszenicy z melasą
3 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

W rondelku razem podgrzewamy cukierki z ricottą, aż się rozpuszczą i ładnie połączą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy i wsypujemy pszenicę, dokładnie mieszamy. Masę rozlewamy do wgłębień w foremkach na pralinki/kostki lodu i wstawiamy do lodówki na około godzinę do stężenia. 
Nie pomyślałam o tym w odpowiednim momencie, bo otwory w foremkach mogłam wysmarować rozpuszczoną czekoladą, a potem polać nią też górę, by pralinka była cała zamknięta w czekoladzie. Następnym razem ;)



Może przygotujesz takie w prezencie dla bliskiej osoby? ;)

Zobacz także:

4 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram