Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym

Frittata - bardzo szybkie danie z patelni, które przygotujesz w kilka chwil. Dla mnie to taki... gruby omlet :D bo to właśnie jest rodzaj omletu.
Jeśli czytasz mnie regularnie (a mam nadzieję, że tak), to wiesz już, że właśnie takie ekspresowe przepisy lubię najbardziej i takich możesz się spodziewać najczęściej.

W swej prostocie i szybkości przygotowania frittata jest doskonałą opcją na śniadanie - przesmażasz dodatki, zalewasz jajkami, a zanim Ci się zetną spokojnie zrobisz makijaż, ułożysz włosy czy uprasujesz koszulę ;)

Frittaty nie przygotowywałam już o kilku lat... I bardzo żałuję, że tak długo pomijałam tak szybki, a przy tym tak wdzięczny w modyfikacjach posiłek! Zazwyczaj właśnie w taki sposób pozbywałam się resztek jedzenia z lodówki na szybkie śniadanie lub obiad-kolację po pracy. A jak zostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem.

Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam nie bezcześcić mięsem ;) dlatego powstała w pełni wegetariańska propozycja i zgłaszam ją do konkursu #lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki!

P.s. Znasz już MINI Lubellę? Jeśli nie, spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu w składzie ma wspomniane 5 warzyw (sproszkowanych): marchewkę, szpinak, groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;)


Składniki:

200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli
1/2 cukinii
1/2 dużego batata
1 marchewka
5 jajek
1/3 szkl. mleka
1 pęczek szczypiorki
1 pęczek natki pietruszki
100 g tartej mozzarelli
3 łyżki tartego sera żółtego
sól ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku

Sposób przygotowania:

Mini rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju tak, aby był al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Batata przy pomocy obieraczki tniemy cienko na "czipsy", cukinię kroimy w talarki (ja użyłam nakładki do zrobienia wzorków), a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekany szczypiorek i ugotowany makaron. Jajka z mlekiem roztrzepujemy w misce, przyprawiamy wyraźnie kolorowym pieprzem i solą ziołową, zalewamy warzywa na patelni. Wierzch posypujemy posiekaną natką (ja posiekałam grubo, bo tak lubię), oprószamy tartą mozzarellą i żółtym serem. Przykrywamy patelnię i na malutkim ogniu podgrzewamy, aż całość się zetnie.



Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram