Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami - już samo słowo brownie brzmi pysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki, powstało prawdziwe niebo w gębie, od którego ciężko mi się było oderwać!
Z premedytacją wybrałam do masy galaretkę z niebieskich owoców - nadaje taki lekki odcień, przełamuje biel, efekt jest piękny (nie wiem, czy widać to tak dobrze na zdjęciach, ale uwierz - to niebiański odcień, podobnie jak smak :D

Brownie w tym wydaniu może z powodzeniem występować w roli okolicznościowego tortu, np. na imieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)).

Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory

Nie wszystko, co przygotowuję ląduje na blogu - głównym tego powodem jest czas, a właściwie jego brak - na zrobienie zdjęć do przepisu. Często jest tak, że jeszcze nie skończę przyrządzać, a już małe stópki tupią obok i nijak nie dadzą rozłożyć się z całym majdanem do zrobienie choć jednej fajnej fotki.

Ale tym przepisem nie mogłabym się nie podzielić! Szczególnie, że nie ma problemu ze zrobieniem zdjęć ciasta - ja sobie robię, podczas gdy moje Głodomorrry pałaszują obok swój kawałek. Zawsze łatwiej mi z ciastami, niż z obiadem, bo porcji więcej, nie stygnie, itd.

Zapraszam po przepis na obłędne w smaku, bardzo efektowne brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami, które w przygotowaniu jest bardzo proste.
Polecam Ci je zrobić, a gdy już nacieszysz się smakiem zrób zdjęcie ostatniego kawałka i prześlij do mnie koniecznie! :) bardzo lubię zdjęcia, które do mnie nadsyłacie - one świadczą o tym, że moja praca komuś się przydaje ;)

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Składniki:

Brownie z czekoladą:
1 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. gorzkiego kakao
2/3 szkl. cukru białego Polski Cukier
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
70 g czekolady gorzkiej
1/2 szkl. mleka
1/2 kostki masła 82 % tłuszczu 

Krem jogurtowy z ricottą:
375 g sera ricotta
750 g gęstego jogurtu greckiego
1 niebieska galaretka
3/4 szkl. wrzątku

Warstwa truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa 
2 szkl. wrzątku
świeże truskawki 
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Brownie z czekoladą: 
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce. Wlewamy mleko, wbijamy jajka i krótko miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło również (ja roztapiałam osobno, ale można też w jednej misce), gorące wlewamy do masy, jednocześnie cały czas miksując - robimy to szybko i krótko, by jak najmniej napowietrzyć całość. Masę wylewamy na blaszkę (28x19 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180% na około 25-30 minut.

Krem jogurtowy z ricottą:
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy.
Do miski przekładamy ricottę i jogurt, krótko miksujemy. Cały czas miksując wlewamy płynną, ale chłodną galaretkę i dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje.

Warstwa truskawkowa:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody
Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich plasterki, lekko je wciskając w masę). Tu można również ułożyć pomiędzy truskawkami, tak jak u mnie, kilka listków świeżej mięty - idealnie się komponują z całością, szczególnie z truskawkami. 
Płynną, ale zimną galaretką ostrożnie zalewamy wierzch ciasta (najlepiej wlewać łyżką). Galaretkę należy zalewać tak, aby każdy owoc i każdy listek w całości został nią polany - dzięki temu zachowa kolor i świeżość, a przy tym będzie się pięknie błyszczeć!
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby idealnie stężało.

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

"Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru – czy go używać, czy też całkowicie wyeliminować z diety. Na temat cukru narosło wiele krzywdzących mitów np. że produkt ten powoduje cukrzycę oraz jest odpowiedzialny za próchnicę. Dlatego w ramach kampanii „Uczymy jak słodzić” pragniemy edukować społeczeństwo w zakresie roli cukru w diecie człowieka. Chcemy pokazać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Wszystko jest dla ludzi. Ważny jest umiar, by cieszyć się ze słodkich smakołyków w codziennej diecie."
- cytat pochodzi ze strony uczymyjakslodzic.pl
Zajrzyj i dowiedz się jak rozsądnie stosować cukier w diecie. Przeczytasz kilka porad żywieniowych, ciekawostek na temat cukru, znajdziesz też kilka ciekawych przepisów.

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami

Cukier z głową

Zobacz także:

2 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram