Zupa pomidorowa na piersi kurczaka

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa pomidorowa podana z makaronem czy ryżem może z powodzeniem stanowić cały posiłek - ja bardzo rzadko gotuję obiady na dwa dania, taka sycąca zupa nam wystarcza. Świetna propozycja dla dzieci, moje dziewczynki zajadają się pomidorową i chyba nawet nie znam dziecka, które by pomidorowej nie lubiło ;)
Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych, zna ją chyba każdy. Jej smak będzie różny w zależności od sposobu przygotowania i... osoby gotującej :) uwielbiam tą, którą gotuje moja Mama, ale w mojej wersji (czyli na mięsie drobiowym, zamiast wieprzowym) jest delikatniejsza, chudsza i ogólnie "lżejsza" (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka razy z ziemniakami). Nie zawsze jednak gotuję jako jednogarnkowe danie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron i w jednym czasie, w kilka minut mam gotowy, ciepły obiad.

A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :)


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka 
2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty) 
2 marchewki
1/3 selera 
1 pietruszka
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 
50 ml śmietany 30 % 
natka pietruszki 
4-5 ziarenek ziela angielskiego 
3-4 liście laurowe 
1 łyżeczka majeranku 
3-4 łyżeczki papryki słodkiej 
1 łyżeczka papryki ostrej 
1 łyżeczka bazylii pieprz sól 
opcjonalnie: kminek, tymianek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Umytą (i oczyszczoną z błon) pierś z kurczaka kroimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do garnka z zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny, następnie dorzucamy pietruszkę, seler, marchewki pokrojone, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł" - dzięki temu nie będzie rozgotowany, a natka pietruszki zachowa aromat i wartości odżywcze.
Mięso z kurczaka można wyjąć, rozdrobnić i dodać ponownie do zupy lub wyławiać kawałki podczas nalewania na talerze. Można je też odłożyć, zamrozić, a jak się nazbiera przygotować pasztet lub bulionetkę mięsną :)


Zobacz także:

4 komentarze

  1. Mniam, nie ma jak aromatyczna i sycąca zupa:) Moje dziewczynki też bardzo lubią pomidorowke ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ze zwykłych zup to ogórkowa, pomidorowa i rosół to takie ulubione Zuzi i moje ;) i jeszcze niektóre kremy. A Wikusia to w zasadzie je wszystko - z ciekawości i do towarzystwa :D

      Usuń
  2. To chyba najładniej wyglądająca pomidorówka jaką widziałam :D PYCHOTA!!! 💖💖 I porywam listek bazylii 😊😆

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój maluch też uwielbia zupę pomidorową i jeszcze barszcz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram