Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście

Sałatka to w zasadzie obowiązkowa pozycja na każdym imprezowym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie nie zrobić żadnej, gdy zapraszam gości, a lubię je robić też bez okazji, na przykład na śniadanie lub kolację. Ale jeśli chodzi o gości to miło jest czasem ich zaskoczyć :) i na tą okoliczność sałatka tortowa sprawdzi się doskonale! :)  ta sałatka tortowa ma iście wiosenne i wielkanocne kolory, więc śmiało przygotuj ją na Wielkanoc :) sama jestem pod wrażeniem jaki cudowny kolor daje dodanie szpinaku!
W tej wersji sałatki tortowej poszłam na całkowitą improwizację i do samego końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki - dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego pomysłu (możesz to wykorzystać i przekroić spód, i na przykład upiec jedne biszkopt szpinakowy w blaszce i też przekroić - wyjdzie więcej warstw, wyższy i jeszcze efektowniejszy torcik). Resztę wykonałam ze składników, które znalazłam w domu, ale jeśli nie lubisz sałatek serowych zrób na przykład z tradycyjną warzywną - w tej też jest groszek i śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki.


Składniki:

Ciasto z pieczarkami:
6 jajek
7 niedużych pieczarek (około 100g)
1,5 szkl. bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżka masła do formy

Ciasto szpinakowe (na blat, roladki):
5 jajek
80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu)
1/2 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka octu winnego

Sałatka serowa z papryką:
500 g serka wiejskiego
1 papryka czerwona
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Farsz do roladki:
200 g naturalnego serka homogenizowanego (lub gęstego jogurtu)
1/3 puszki cieciorki
1/2 szkl. ugotowanego groszku mrożonego Hortex
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Ciasto szpinakowe: Przygotowujemy tortownicę (21cm) i blaszkę prostokątną (17x28cm) - wykładamy same spody papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z solą. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem winnym (masa się trochę spieni), wlewamy do białek i krótko miksujemy. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, przyprawy, mąkę z proszkiem i ostrożnie mieszamy całość.
Cienką warstwę masy przelewamy do tortownicy, resztę do drugiej blaszki, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu wyjmujemy biszkopt szpinakowy z prostokątnej blaszki, ostrożnie oddzielamy go od papieru, a następnie zawijamy wraz z papierem i wilgotną ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatka serowo-paprykowa: Serek przekładamy do miski, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
Farsz do roladki: Do serka dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę oraz ugotowany zielony groszek. Całość rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozwijamy roladę, smarujemy i ponownie zawijamy. Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)).
Wykonanie: Ciasto pieczarkowe - połowa sałatki serowo-paprykowej - roladki z serkiem - połowa sałatki serowo-paprykowej - ciasto szpinakowe.




Mój dzień z Hortex

Zobacz także:

4 komentarze

  1. O rajusiu! Ale to piękne! Super pomysł i wykonanie Anetko! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia ;) czasem uda się wymyślić coś smacznego i fajnego wizualnie w jednym 😊😎

      Usuń
  2. Jejku jakie to wydaje się pracochłonne! Ale efekt powala, naprawdę ;) A to ciasto pieczarkowe to już chodzi za mną od dawna i tylko czekam na okazję, by przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje się ;) aż tak nie jest, szczególnie sama sałatka to chwila moment ;)
      Ciasto pieczarkowe polecam! Obawiałam się co mi wyjdzie, a wyszło ;) całość składałam w pośpiechu, ale przy następnej okazji przekroję to pieczarkowe jeszcze, żeby blaty były cieńsze, a sama sałatka/torcik wyższa ;)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram