Rolada omletowa z owsianką, że łooo :)

Omlet na słodko to wspaniały pomysł na śniadanie - szybko, smacznie, masa możliwości do kombinowania, bo dodatkiem może być wszystko co chcemy i lubimy: owoce, dżemy, kremy, sosy... Miliony możliwości :)
Możliwości przygotowania samego omletu też jest sporo - można jajka lekko roztrzepać, można ubić całe na puszysto lub osobno ubić białka i dodać resztę składników. Ja zrobiłam właśnie ubijając białka osobno - dzięki temu wyszedł bardzo puszysty, delikatny, biszkoptowy. Ale ponieważ chciałam go podać w formie rolady, upiekłam na blaszce w piekarniku (nie mam kwadratowej patelni-szkoda;)). Można jednak usmażyć tradycyjnie na patelni (nawet okrągłej) i też zwinąć lub złożyć w kopertę wraz z nadzieniem). Jako nadzienie przygotowałam owsiankę! Tak! Moja Córcia owsianki lubi i nie muszę jej nic przemycać, ale jak każde dziecko lubi urozmaicenia na talerzu :)  za to Mąż za owsianką nie przepada... A w takiej formie przemyconą zjadł z apetytem :)
Ta rolada to nietypowy sposób podania owsianki i jednocześnie bardzo zdrowy pomysł na śniadanie. Dopełnieniem jest prozdrowotny dżem Łowicz - 100%. Wybrałam ten, o smaku czarnego bzu, bo po pierwsze czarny bez ma właściwości wzmacniające i wspomagające odporność, a po drugie świetnie komponuje się kolorystycznie z jasnym omletem i równie jasną owsianką :)
Jedynym cukrem, jaki się tu znajduje jest ten z owoców w dżemie (dżem nie jest dosładzany) oraz odrobina miodu, którym polałam całość (możesz pominąć miód - będzie i tak pysznie!).
Może przygotujesz takie pyszne śniadanie dla dzieci lub ukochanej osoby na walentynkowe śniadanie? :)


Składniki:

Omlet biszkoptowy:
2 jajka XL
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Nadzienie:
3-4 łyżki owsianki (ugotowałam na mleku z odrobiną masła)
dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu

opcjonalnie miód lub rozpuszczona gorzka czekolada do polania
owoce do dekoracji (u mnie ziarna granatu)

Sposób przygotowania:

Omlet: Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do puszystych białek dodajemy żółtka i krótko miksujemy, wsypujemy obie mąki i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Od razu po wyjęciu wyjmujemy z blaszki wraz papierem, papier ostrożnie odrywamy, ponownie kładziemy na nim omlet i wraz z papierem zwijamy w roladę. Odstawiamy na około 8-10 minut, by omlet zachował kształt. Po tym czasie rozwijamy, smarujemy dżemem, wykładamy owsiankę i ponownie zwijamy całość w roladę.
Przed podaniem można polać odrobiną miodu/rozpuszczoną czekoladą i dodać trochę świeżych owoców. Ja miałam granat, więc podałam z ziarnami, by było coś do pochrupania i więcej koloru na talerzu :)





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Zobacz także:

6 komentarze

  1. Wow! Istna rozkosz dla oczu i dla podniebienia :) podziwiam kreatywność! Ja ostatnio coś pomysłów nie mam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) a tymi pomysłami to raz przychodzą falą, a potem nie przychodzi do głowy nic kreatywnego... Ale u Ciebie to chyba nigdy ich nie brakowało :)

      Usuń
  2. Wraz z córcią uwielbiamy omlet, szczególnie z bananem, ale czegoś takiego jeszcze w naszej kuchni nie było. Wielkie wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać :) ja też nigdzie jeszcze podobnego pomysłu nie spotkałam, a przez publikacją trochę internetu przekopałam z ciekawości czy już ktoś to wymyślił ;) :D
      Jeśli córcia lubi omlety to takiego powinna spróbować koniecznie! :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram