Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white)

Faworki cake pops (tak je sobie nazwa艂am, bo pierwsze skojarzenie to by艂o ciastko na patyku 馃槈) to taka moja fanaberia ich wykonania - by by艂y oryginalne i w 艂atwy spos贸b zaskakiwa艂y go艣ci 馃槉 
Te typowo karnawa艂owe wypieki z g艂臋bokiego t艂uszczu do tej pory zawsze sma偶y艂am normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawi艂am na co艣 niebanalnego w po艂膮czeniu z ciekawym wygl膮dem, czyli dwukolorowe ciasto (bia艂e i kakaowe) i w dw贸ch formach podania, aby urozmaici膰 wieloletni膮 tradycj臋 馃槍.  

 JAK MY艢LICIE? UDA艁O MI SI臉 TO? 馃槈

Karnawa艂 w pe艂ni, wi臋c korzystajcie z przepisu i zaskakujcie rodzin臋, znajomych, wsp贸艂pracownik贸w - je艣li zabierzecie je do pracy w T艂usty Czwartek zrobi膮 furor臋, a ludzie wielkie oczy 馃構. Ma艂a zmiana, a robi efekt! Zwr贸膰cie uwag臋 jak faworki na patyku wygl膮daj膮 w przekroju - pi臋kna zebra!



Sk艂adniki:

3 szkl. m膮ki + 1 czubata 艂y偶ka
200 g 艣mietany 18%
2 jajka
1 czubata 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 czubata 艂y偶ka kakao

Spos贸b przygotowania:

3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g 艣mietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klej膮ce ciasto (na tym etapie takie ma by膰). Dzielimy je na dwie cz臋艣ci. Do jednej cz臋艣ci dodajemy czubat膮 艂y偶k臋 m膮ki i ponownie wrabiamy, aby uzyska膰 ciasto g艂adkie, elastyczne, ale lekko klej膮ce (aby potem dobrze si臋 ze sob膮 艂膮czy艂y oba ciasta). Do drugiej cz臋艣ci dodajemy kakao i r贸wnie偶 zagniatamy na jednolite ciasto (*gdyby okaza艂o si臋 za suche dodajemy odrobin臋 艣mietany, bo te偶 ma by膰 lekko klej膮ce).

Wykonanie fawork贸w cake pops:
Oba ciasta rozwa艂kowujemy na placki podobnej wielko艣ci (grubo艣膰 oko艂o 2-3 mm), tniemy na cienkie, w miar臋 jednakowej szeroko艣ci i d艂ugo艣ci pasy, a potem nak艂adamy je na siebie. Dwukolorowy pasek z ciasta zwijamy na kszta艂t 艣limaczk贸w, nast臋pnie nak艂uwamy na wyka艂aczk臋. Sma偶ymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zrumienienia z obu stron (jasne ciasto powinno mie膰 s艂omkowy kolor, trzeba pilnowa膰, by olej nie by艂 za gor膮cy, bo za szybko b臋d膮 br膮zowie膰 z wierzchu, a nie upiek膮 si臋 w 艣rodku). Gotowe wy艂awiamy na talerz wy艂o偶ony r臋cznikiem papierowym.


video


Wykonanie fawork贸w dwukolorowych (black&white):
Ciasto jasne rozwa艂kowujemy na taki sam kszta艂t, jak ciasto ciemne, a oba na grubo艣膰 oko艂o 2-3 mm (je艣li jest potrzeba podsypania m膮k膮, to trzeba jej u偶ywa膰 bardzo ostro偶nie, bo ciasta si臋 nie sklej膮 i najlepiej tylko od spodu). Nak艂adamy jedno na drugim (je艣li by艂o podsypywane m膮k膮 od spodu to nak艂adamy odwrotnie, czyli bardziej elastyczn膮 stron膮 do siebie), delikatnie dociskamy, by wst臋pnie sklei艂y si臋 ze sob膮 i razem wa艂kujemy, aby oba placki dobrze si臋 sklei艂y i mia艂y 艂膮czn膮 grubo艣膰 oko艂o 3-4 mm. Tniemy na pasy szeroko艣ci oko艂o 3-4 cm (jak kto woli), a nast臋pnie ka偶dy pas w romby (ja nie robi艂am jednakowej wielko艣ci, ka偶dy pas ci臋艂am mniej wi臋cej na p贸艂, zn贸w na p贸艂, itd.). W ka偶dym rombie ostrym no偶em robimy na 艣rodku naci臋cie i przeplatamy przez nie jeden r贸g, formuj膮c faworka (patrz filmik poni偶ej!).
Faworki pieczemy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (jasna strona na s艂omkowy kolor i te偶 nale偶y pilnowa膰 temperatury, by nie przesadzi膰 i nie spali膰). Wyjmujemy na r臋cznik papierowy, by ods膮czy膰 z t艂uszczu.

video


SPODOBA艁 CI SI臉 TEN PRZEPIS? UDOST臉PNIJ GO! 馃槈






Waszej uwadze polecam portal KobiecePorady.pl

Zobacz tak偶e:

8 komentarze

  1. Wygl膮daj膮 jak z prawdziwej cukierni. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. Anetko Twoja kreatywno艣膰 nie ma ko艅ca! Cudowne ciasteczka! Z pewno艣ci膮 trudno si臋 im oprze膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wygl膮daj膮 wspaniale, do tego pi臋kne zdj臋cia. Z przyjemno艣ci膮 b臋d臋 zagl膮da膰 na bloga :)

    Zapraszam te偶 do mnie

    OdpowiedzUsu艅

Dzi臋kuj臋 za wizyt臋 i ka偶dy pozostawiony komentarz :)
Spodoba艂 Ci si臋 wpis? Udost臋pnij go! :) niech inni r贸wnie偶 zobacz膮 :)

Przygotowa艂e艣 potraw臋 wg mojego przepisu? Prze艣lij zdj臋cie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszcz臋 je na blogu :)

Instagram