Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym

Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Smakuje również na zimno, więc z powodzeniem możemy ją zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik ;)
Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) ale ta tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :)
Tarta z tuńczykiem w tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. 
Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę.


Składniki:

Ciasto:
3,5 szkl. mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz:
500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano)
5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry
1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g)
100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt formy (u mnie średnica 26cm), ale z zakładkami, czyli robimy trochę większy okrąg (chociaż możecie użyć także kwadratowej czy prostokątnej blaszki), taki, aby formę wyłożyć nim aż po brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy"). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie).
Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy. 
Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut.



Zobacz także:

8 komentarze

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo warto! :) tarta jest pyszna :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciekawa tarta, ładnie te gwiazdki i serduszka się prezentują. W przekroju też super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie :-) Uwielbiam słone tarty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Omnomnom <3 wygląda przepysznie :D

    #Dominik

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie piekłam tarty wytrawnej! :D Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram