Sernik z murzynkiem

Przepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :)  uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis dostała od kogoś z rodziny), ja sama też piekłam już z 3-4 razy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :)  taki jest pyszny, że znika moment! W końcu i na niego przyszedł czas :)
Polecam go na każdą okazję - Boże Narodzenie, Sylwester, Nowy Rok, Wielkanoc, urodziny, imieniny i bez okazji tak do kawy, bo naprawdę warto! ;)
Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków, ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik - przetestowane wielokrotnie!).

Kochani, przy okazji... 

Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! :)



Składniki:

Murzynek:
2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. przegotowanej wody
1 margaryna
4 jajka
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg dobrej jakości białego sera
3/4 szkl. cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Murzynek: Do rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier kakao i wodę i zagotowujemy cięgle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki - zostawiamy na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy kolejno jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą gęstej masy kakaowej.
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, wbić żółtka, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę, następnie do masy dodać pianę ubitą z pozostawionych białek, wymieszać łyżką do połączenia. Masę wylać na kakaowy spód, następnie na nią powoli i ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową - ja to robię tworząc łyżką kleksy, które następnie staram się rozsmarować po powierzchni sera. Wytworzą nam się samoczynnie nierówności, które nadają uroki sernikowi.
Sernik pieczemy 1 godzinę 180 stopniach.
Polewa: Pozostawioną masę kakaową podgrzewamy (np. w garnku z gorącą wodą), aby się rozpuściła i polewamy nią przestudzony sernik. Posypujemy wiórkami lub kolorową posypką (jak kto lubi, można wcale).
Polewę można też wyłożyć no jeszcze gorący sernik i rozprowadzić, ale polecam ten pierwszy sposób.





zBLOGowani.pl

Zobacz także:

12 komentarze

  1. Mozna uzyc sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ale musi to być bardzo dobrej jakości ser. Polecam na przykład Mój Ulubiony (natomiast do tego konkretnego przepisu nie polecam President czy Vitello - są za rzadkie).

      Usuń
    2. Jaki zatem ser polecasz do tego ciasta?

      Usuń
    3. Jak wyżej - na przykład Mój Ulubiony. Lub jak w opisie - domowy lub kupiony w sklepie, ale prawdziwy, czyli bez dodatków, zagęstników, itp.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia :) muszę się i do Ciebie wybrać co dobrego serwowałaś ;))) :*

      Usuń
    2. Zapraszam, zapraszam :) w tym roku jest w czym wybierać ;)

      Usuń
  3. Robiłam, przepyszny blaszka zniknęła od razu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) będzie mi bardzo miło, jeśli następnym razem dostanę zdjęcie ;) :) pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Myślałm ze wpierw pieczemy murzynek , pote przekladamy ale nie jednak wszystko razem i to sie nie zleje ???na papke ? musze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki pani ser poleca ? Twaróg biały może być?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram