Placki z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

Cukinia to takie wdzięczne warzywo... Daje tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w tym roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki z cukinii. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :)
Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi daje podobny aromat jak zwykły, ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu, a czarnuszka to już był mój kaprys ;)
Placki są niebywale szybkie i proste do przygotowania! Polecam :)


Składniki:

1 średnia cukinia
2 małe jajka (jak duże to wystarczy 1)
1 szkl. mąki pszennej (choć tu ilość należy dostosować)
1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku (u mnie ziołowa)
pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony)

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Nie odciskamy soku! Chodzi o to, aby poszło więcej mąki (nam takie smakują bardziej). Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż placki ziemniaczane, dlatego pojawiła się uwaga o dostosowaniu ilości mąki - jeśli soku będzie dużo zwiększamy ilość) i odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką wykładamy ciasto na gorący olej i formujemy placuszki, smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.



Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram