Koktajl kawowo-bananowy na mleku roślinnym

Pyszny koktajl, w którym połączenie kawy i banana (które znam) zachwyciło mnie po zmianie mleka na roślinne - tu sojowe. Polecam, bo to świetny pomysł na podanie kawy w inny sposób :) najlepiej smakuje dobrze schłodzony! Chłodzi, orzeźwia, pobudza... ;)
Jest to kolejny przepis z udziału w pewnym koktajlowym konkursie (pierwszy TUTAJ). A przygotowywałam go już kilka razy (w lecie szczególnie).


Składniki:

1 szkl. mleka roślinnego (użyłam sojowego, ale może być też kokosowe)
1 dojrzały banan
1 filiżanka świeżej, mocnej kawy (najlepiej espresso)

Sposób przygotowania:

Zaparzoną kawę studzimy (a jeszcze lepiej chłodzimy). Do kielicha blendera wlewamy mleko roślinne prosto z lodówki, wrzucamy kawałki dojrzałego banana i zalewamy zimną kawą. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej płynnej konsystencji.



Po więcej ciekawych i inspirujących przepisów, a także artykułów na każdy temat zapraszam na portal Kobiece Porady.

Zobacz także:

2 komentarze

  1. Pyszny pomysł, latem robiłam podobny,z tym że banan był mrożony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem mrożony banan to jeszcze lepszy efekt orzeźwienia ;) ja bym go pewnie nie przygotowała, gdyby nie konkurs Russell Hobbs, bo to od nich receptura, ale cieszę się, że trafiłam, bo... pyszny i wracam do niego ;)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram