Koktajl z jeżyn, jagód i porzeczek

Pyszny koktajl z sezonowych owoców. Choć niestety porzeczki już się skończyły, ale mogą być też mrożone :)
Niemal codziennie przygotowuję różnego rodzaju koktajle, które Zuzia wypija ze smakiem. Pyszne porcje witaminowe zamknięte w szklance :)

Przy okazji pokażę Wam, w jakim stanie jest mój aparat... Pierwsze zdjęcia poniżej (dwa) pokazują rzeczywisty kolor koktajlu (noo może prawie rzeczywisty, bo jednak na żywo jest intensywniejszy). Kolejne są w tym samym świetle (na dworze, ale nie bezpośrednio w słońcu) i kolor stawał się jakby.. różowy, rozmazany... Nie podoba mi się to! Do tej pory tylko z odcieniami czerwieni, pomarańczy i brązu miałam takie zawirowania, ale zaczyna się to pogłębiać. Chyba kończy sprzęt swój żywot, przerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;)


Składniki:

1/2 litra jeżyn
1/2 szkl, czarnej porzeczki
1/2 szkl. jagód (mogą być borówki)
400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%)
2 płaskie łyżki cukru*

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy do blendera. Wlewamy kefir i dodajemy cukier (opcjonalnie, bo można go całkowicie pominąć, ja dałam ze względu na zakwaszenie słodkich owoców kefirem). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Podajemy z grubą słomką.




Zobacz także:

2 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram