Jagody w soku własnym - naturalny lek

Takie jagody w soku własnym, jako dzieciom, Mama zawsze podawała nam na ból brzuszka :) ZAWSZE pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki. Szczególnie dzieciom warto podać lek z domowej, naturalnej apteczki niż syropy kupowane w aptece.
Miałam zaczęty słoiczek, więc wykorzystałam takie jagódki jako dodatek do gofrów :) pyyszne były! :)


Składniki:

jagody
3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190g (* ilość przykładowa)

Sposób przygotowania: 

Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.
W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań) i wyszło moim zdaniem super.
Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.
Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.



Róbmy przetwory! 2016

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram