Kluseczki kładzione bananowe

Kluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej  - słodkiej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne!


Składniki:

1 dojrzały banan
125g serka mascarpone
1 jajko
1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli

Dodatkowo:
świeże owoce (porzeczki, granat lub inne)

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne owoce). Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu.



Zobacz także:

2 komentarze

  1. Super kładzione, nie jadłam takich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim dzieciom z pewnością posmakują :) bardzo fajny przepis, szybki i prosty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram