Bulionetka warzywna domowa

Używacie kostek warzywnych? Rozpuszczacie kostkę warzywną, by mieć gotowy bulion? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka warzywna, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołu" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu).
Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie - 1 łyżeczka rozpuszczona w szklance).
Przepis na domową bulionetkę inspirowany znalezionym u Olgi Smile (zmodyfikowany pod stan posiadania składników). 

Bulionetka warzywna domowa

Składniki:

1 kg marchewki
300 g pietruszki
1 seler (korzeń)
2 duże cebule
5 dużych ząbków czosnku
nać z 1 selera
4-5 gałązek świeżego lubczyku (koniecznie świeże zioło!)
230-250 g soli (najlepiej kamiennej)
4-5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dokładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość dusimy około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami) na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrażamy.

Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.

Bulionetka warzywna domowa

Bulionetka warzywna domowa

Bulionetka warzywna domowa

Zobacz także:

7 komentarze

  1. Robiłam kiedyś domową wegetę i była super, muszę się pokusić również na te bulionetki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest rewelacyjny. Jak mi się skończy to robię następną. Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja i masz gotowca do zupy własnego domowego .Bez konserwantów, bardzo mi się podoba ten pomysł .

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis :)
    Ja od wielu lat nie korzystam z kostek rosołowych czy innych tego typu przypraw! Zagłuszają prawdziwy smak warzyw i ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  5. omnomnom <3

    #Dominik

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za opinię :) a w szczególności tym, którzy wypróbowali przepis i przesłali mi jego zdjęcie :) :*
    Teraz planuję taką bulionetkę mięsną ;) ale nie wiem kiedy się doczeka, bo ostatnio czas przelatuje mi przez palce...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram