Sernik z owocami na spodzie brownie

Doskonały w smaku sernik, który na zawsze skradł nasze serca :)  przepyszny spód brownie i masa serowa z owocami rozkosznie rozpływają się w ustach :) cały sekret tkwi w jedzeniu obu warstw naraz, bo każda osobno jest pyszna, ale połączone to już obłędnie doskonałe! :)
Blog Daktyle w Czekoladzie (klik) to skarbnica przepysznych wypieków, w szczególności serników. Więc jak zobaczyłam przepis na TEN sernik (klik), to choć chciałam z tym poczekać nie powstrzymałam się i przygotowałam od razu :) szczególnie, że składniki podane na szklanki i łyżki - tak jak lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :)
Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje, jakie ja zastosowałam (oryginalny przepis w linku powyżej), a wykonanie cytuję za autorką ze zmienioną wielkością blaszki. Nie miałam tylu truskawek, a na pole daleko :P więc prawie połowa była z borówkami, a jeszcze paseczek z jeżynami - ze wszystkimi owocami doskonały, choć najlepszy z truskawkami, uwielbiam truskawki :)


Składniki:

Brownie:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
2/3 szklanki wrzącej wody

Masa serowa:
2 kg mielonego białego sera (z wiaderka)
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowo:
świeże truskawki lub inne owoce

Sposób przygotowania:

Brownie: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
Truskawki (czy inne owoce) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na połówki.
Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i budyń, krótko zmiksować. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód, rzędami ułożyć truskawki (przekrojem do spodu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zaraz przykręcić do 190C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. 




Zobacz także:

2 komentarze

  1. Super pomysł na ciasto. Świetne połączenie i do tego owoce, bajka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Radość dla oczu i podniebienia!!! Bomba po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram