Dżem truskawkowy - 100% naturalny

Nauczyłam się robić ten dżem od Mamy. Jest w 100% naturalny, bez dodatku żel-fixów i tym podobnych ulepszaczy, przez co jest bardzo zdrowy i smaczny! W ogóle takie "zagęstniki" stosuję sporadycznie (dokładnie dopiero jeden raz użyłam:P). Domowe dżemy uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników.

Zastanawiałam się czy w ogóle dodawać tu taki przepis, bo myślę sobie BANAŁ, każdy tak robi... Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta, bo... Jak parę lat temu pierwszy raz robiłam sama truskawkowy dżem to dołożyłam sobie podwójnej roboty - truskawki, które puściły sok od razu potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, wiecie - z tym sokiem :) więc potem, żeby go odlać musiałam się bawić z sitkiem i przecierać, a sok i tak nie był czysty, bo miał te farfocle! Dopiero wtedy zapytałam Mamę jak ona to robi, że jej dżem ma taką fajną konsystencję, a mój smażyłam i smażyłam, a on odparować nie chciał (bo tyle mu tego soku zostało, a żel-fixu nie chciałam dać). No i dopiero mnie oświeciła, że nie odlałam go na początku, czystego. Także tego... :)


Składniki:

2 kg truskawek
ok. 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Wsypujemy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem) i przesypujemy warstwami cukrem, żeby puściły sok. Odstawiamy na min. 1,5 godziny w chłodne miejsce (można też na noc).
Powstały sok odlewamy (potem trzeba go osobno zagotować i przelać do butelek/słoiczków, zapasteryzować), pozostałe w garnku truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać).

Rada: Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor. Ja tak właśnie "przyspieszam" :)
Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką.
Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45 minut w 120 stopniach, wkładamy do zimnego piekarnika).

Podane proporcje są bardzo małe - orientacyjne. Ilość cukru należy dostosować - dużo zależy od słodkości owoców, ale i naszych upodobań smakowych.



Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Zobacz także:

4 komentarze

  1. Przepisy na przetwory bez środków zagęszczających robią teraz furorę : ) Żel-fixy i inne tego typu zagęstniki dodajemy niemal z marszu, bo wierzmy, że bez tego dżem nie osiągnie zadowalającej konsystencji. Tymczasem jak widać, nic poza owocami i cukrem nie trzeba. Dzięki temu nasze przetwory są prawdziwie „domowe” i mają naturalny smak. Nie lubię sklepowych dżemów, bo te często są za słodkie albo pełne sztucznych barwników i polepszaczy. A ten truskawkowy wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zgadzam się, że te sklepowe są zazwyczaj za słodkie! Czasem aż mdlące jak dla mnie... A te nisko słodzone to czymś zakonserwowane być muszą... Dlatego co rok staram się przygotować zapas do następnego lata :)

      Usuń
  2. Takie domowe dżemy są doskonałe. Ja również do swoich nie dodaję żel-fixu, w zeszłym roku wpadłam na pomysł, by zrobić sok i dżem w sokowirówce, sok co prawda wyszedł lekko mętny, ale i tak smaczny, a resztki z pojemnika wystarczyło tylko zagotować z cukrem i wyszedł pyszny, gęsty dżem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sokowirówce? Ciekawy pomysł, tak jeszcze nie próbowałam! :) za to w blenderze już tak - po odlaniu wcześniej puszczonego soku miksowałam przed zagotowaniem :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram