Naleśniki arbuzowe

Arbuz jest super orzeźwiający. Ostatnio próbuję go w różnych kombinacjach, więc i naleśniki musiały być, bo często różne smażę :) są pyszne!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam rewelacyjną mąkę od Młynomag :)


Składniki:

1/4 arbuza
2 jajka
1/2 szkl. wody
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Wycinamy miąższ arbuza, pozbawiamy pestek i blendujemy - u mnie wyszło 0,5 litra. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy miąższ, mąkę, wodę i olej. Rózgą lub mikserem mieszamy całość na taką konsystencję jak standardowo do naleśników (ilość wody i mąki może się nieco zmieniać w zależności od soczystości arbuza, czyli gęstości po zmiksowaniu). Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (ostrożnie przy przewracaniu!). Przed każdym smażeniem dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe.



Zobacz także:

2 komentarze

  1. genialny pomysł, w życiu bym nie wpadła na naleśniki z arbuza! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram