Chłodnik rzodkiewkowy z koperkiem

Pierwszy raz robiłam chłodnik. I bardzo mi smakuje ;) ale ja to w ogóle "nabiałowa" się zrobiłam :) w tej wersji bardzo też przypadł do gustu mojej 2-latce - czasem jemy na kolację rzodkiewki z jogurtem, a koperek to generalnie do wszystkiego by dała, więc jej smaki ;)
Chłodnik to banalna do wykonania "zupa", świetna propozycja na gorące dni, a takie się już u nas powoli zaczynają. Póki co cieszy mnie to, ale jak nadejdą upały to obym nie narzekała :D


Składniki:

2 pęczki rzodkiewki
1 pęczek koperku
400g jogurtu naturalnego 0%
200g jogurtu naturalnego typu greckiego
200g śmietany 12%
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy pieprz ziołowy, słodką paprykę trochę soli ziołowej i czarnego pieprzu. Mieszamy z jogurtami, śmietaną i koperkiem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.



Zobacz także:

1 komentarze

  1. Pyszny :) Moja rodzina nie przepada za chłodnikami ale ja sobie robie od czasu do czasu jak jest gorąco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram