Zupa szczawiowa z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa szczawiowa to moje wspomnienie z dzieciństwa. Tym razem to ja ją ugotowałam, w swojej wersji, bo z czosnkiem niedźwiedzim i to był strzał w dziesiątkę - wyszła pyszna i aromatyczna!
Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości jak zwykły, ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu jak ten w ząbkach (dlatego zwykłego dałam tylko jeden ząbek i dołożyłam niedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje).
Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D


Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
4-5 garści młodego szczawiu
2 małe marchewki
kilka ziemniaków
1/4 małego selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
3-4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka masła 82%
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki

Do smaku:
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec dodajemy masło. Całość wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu wyłączamy gaz.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.




Zobacz także:

2 komentarze

  1. to też smak mojego dzieciństwa, ale gdzie w Poznaniu szukać szczawiu ?

    Pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm. nie znam Poznania, ale w mieście (tym czy innym) nawet gdyby rósł to nie polecam zrywać ;) raczej poza miastem, na jakiejś polance... A jak nie będzie to zapraszam do mnie w okolice Puław i Dęblina - jest dużo :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram