Sałatka z mozarellą i rzodkiewką

Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania!


Składniki:

garść mixu sałat
4 plastry mozarelli
8-10 rzodkiewek
kilka listków szczawiu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
sól ziołowa
pieprz czarny
papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu, a na niej plastry mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie. Oprószamy całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia).


Zobacz także:

4 komentarze

  1. jak wiosennie u Ciebie:)sałatka wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka. Kolorowo i wiosennie na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło i cieszę się, że się podoba ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram