Sałatka z białym serem i truskawkami

PRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z naszymi, polskimi truskawkami dojrzewającymi w pełnym słońcu! :)


Składniki:

duża garść mixu sałat
250g chudego twarogu
10-15 truskawek
1/2 szkl. oleju rzepakowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Sporą garść mixu sałat wkładamy do słoika (powinna zajmować 1/3 pojemności). Następną warstwę tworzymy z chudego białego twarogu - rozkruszamy w dłoniach i wsypujemy do słoika. Ostatnia warstwa to pokrojone truskawki. Dressing pietruszkowo-miodowy: olej przelewamy do miseczki, wsypujemy pietruszkę i blendujemy całość przez 2-3 minuty, by pietruszka dobrze puściła sok i oddała smak. Następnie papkę przekładamy na gazę i dokładnie wyciskamy cały aromatyczny olej pietruszkowy do drugiej miseczki. Łączymy go z łyżką miodu i polewamy sałatkę przed podaniem.




Zobacz także:

3 komentarze

  1. cudnie wygląda ten słoiczek! sałatka z pewnością pyszna, ale nawet gdyby nie była, oczy i tak by jadły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Sałatka jest pyszna, bo jakie może być połączenie twarogu z truskawkami z nutą miodową i sałatą? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram