Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu i na stałe wejdzie nie tylko na imprezy, ale też ot tak - na przykład na kolację :)
Przygotuję ją ponownie na Wielkanoc i Wam też polecam, najlepiej od razu z podwójnej porcji (albo i potrójnej!:))
Przepis podsunęła mi Kasia z bloga Czarrna od kuchni (klik) i bardzo za to dziękuję! :)  w oryginale przepis na tą sałatkę podany jest z korniszonami, ale ja zrobiłam z kiszonymi, bo po pierwsze lubię, a po drugie miałam akurat otwarty słój i nie musiałam lecieć do piwnicy. Jajek dałam o jedno więcej, a zamiast szynki wykorzystałam polędwicę sopocką.


Składniki:

20 dkg sera żółtego
25 dkg szynki lub polędwicy sopockiej
kilka ogórków kiszonych
5 jajek
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce.



Zobacz także:

5 komentarze

  1. Uwielbiam taką sałatkę :) Zapraszam do mnie na konkurs ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. A może być zamiast tej czerwonej cebuli - rzodkiewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc nie wiem jak smakowo się wkomponuje. Proponuję odłożyć do drugiej miski trochę sałatki i spróbować :)
      Czerwoną cebulę można zastąpić białą lub całkiem pominąć ten składnik.

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram