Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem

Pyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad (już dawno temu..). Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni. Polecam :)


Składniki:

1 tuszka królika
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/4 selera
1 pietruszka
2 marchewki
1 szkl. włoszczyzny mrożonej
1 por (biała część)
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
1 duża gałązka  świeżego rozmarynu
2 łyżki siekanego koperku
2-3 łyżki śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy.
Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.
Sos/potrawka pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu...



Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram