Grahamki z krupczatką i kefirem

Grahamki uwielbiam! Zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Mając tyle mąki od Młynomag przyszedł mi pomysł na takie wykonanie i na drugi dzień upiekłam - z  zewnątrz chrupiąca skórka, w środku mięciutkie :)



Składniki:

2,5 szkl. mąki graham (typ 1850)
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
3 łyzki kefiru
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kefir i mleko wyjmujemy z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową.
Obie mąki mieszamy w misce z otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą - ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre ani za suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę mąki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.




Zobacz także:

1 komentarze

  1. Do tego jeszcze kubek mleka i można delektować się pysznym śniadankiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram