Gołabki inaczej, czyli bez zawijania

Takie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już ponad 2 lata - mieszkamy w jednym domu, więc szybko by się przejadły :)
Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące!
Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę.
Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują, gdy się tak postąpi.
Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :)
Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :)


Składniki:

Gołąbki:
1 kg mięsa mielonego
1 mała główka białej kapusty
5 dużych jaj
6 łyżek kaszy manny
6 łyżek ryżu
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
pieprz
sól
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
1 kostka rosołowa (lub mięsna)
6 łyże koncentratu pomidorowego
6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
3-4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.
Rada: Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.


Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram