Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem

Na pomysł takiej zupy wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania :) spróbowałam i nie żałuję - zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu - za co mi się oberwało, że kupuję jak jest ;) ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone :)
Dynia hokkaido jest naprawdę świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiej zupy - wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :)


Składniki:

1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg)
2-3 duże marchewki
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża pietruszka
1/4 selera
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta papryki ostrej
szczypta kardamonu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:
prażone pestki dyni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do garnka z wrzątkiem (ilość taka, aby wszystkie warzyw jakie dodamy były tylko przykryte) wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie. Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut. Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.
Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.
Na talerzach możemy udekorować prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem.
Pasują tu także grzanki czy groszek ptysiowy.



Zimowy obiad wege Kuchnia wegetariańska i wegańska Zupa na jesień - edycja 2 Jesień pełna warzyw Zimowy Obiad

Zobacz także:

2 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram