Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne

Nadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia... Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia. 

Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce...

Wesołych Świąt ! ;-)


A ponadto zapraszam po przepis na pachnącą ozdobę choinkową - piernikowe "szyszki". Czy jak kto woli "sopelki" - można i tak, można i tak... ;)
Wiem - trochę późno, bo choinki już ubrane i dawno po kolacji wigilijnej... 
Ale może przyda się Wam na przyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :)


Składniki:

2 szkl. mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
4-5 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne.
Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy "z falbanką", ale można też ciąć proste pasy.
W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa.
Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki ze środka, a po całkowitym ostudzeniu zawiązujemy wstążki/sznurki do powieszenia na choince. Można je też dowolnie udekorować, ja z tego zrezygnowałam, bo takie mi się podobają.





Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na Durszlaku przez firmę Amica:
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Zobacz także:

4 komentarze

  1. Ciekawy pomysł Anetko :) Piękna ozdoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Dziewczyny :) no na choince to mi się strasznie podobają, bo są dość długie i tym samym wyraźne :) miałam udekorować jakby były obsypane śniegiem, ale zrezygnowałam, bo takie naturalne są super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram