Zupa kolorowa z pomidorami i papryką

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy.


Składniki:

1/2 selera
1 pietruszka
2-3 marchewki
2 świeże pomidory
1 papryka czerwona
kilka średnich ziemniaków
kilka listków świeżego majeranku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła 82% tłuszczu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży)
szczypta ostrej papryki
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano 
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki.
Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika. 

Kuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla przyszłej mamyMenu dla diabetyka Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

Zobacz także:

2 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram