Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej

Po raz pierwszy spróbowałam jarmużu, a długo miałam chęć to zrobić. Tylko jakoś tak zawsze było, że jak o nim pamiętałam to nigdy w sklepie nie mogłam spotkać. A jak nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać :)  tym razem "naszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu!
Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje jak... szczaw! Taki świeżutki, prosto z łąki szczaw :)
W sumie kupiłam zielska sporo (ilościowo, bo nie wagowo, lekkie to;)) i na pierwszy ogień poszły pyszne placuszki, przygotowałam je na lekko słodko, aby z większą chęcią zjadła Córeczka - i jadła :)))
Niestety - zdjęcia nie oddają w odpowiedni sposób wyglądu, bo ciemno za oknem było coraz bardziej... Nad czym ubolewa... Pierwsze zdjęcie - z niechcianą lampą błyskową. Drugie - bez lampy, za to mimo, że w samym oknie słabe... :(
Na zdjęciu jest też taki duży placek - sprawdzałam jak się będą smażyć takie placki a'la omletowe, bo w planach mam to samo (nie wiem czy na jogurcie, ale bez miodu) na śniadanie, wypełniony jajecznicą :)
Z powodu oświetlenia zupę z jarmużu dziś gotowałam specjalnie wcześniej, żeby jako tako dało się ją sfotografować bez żadnych lamp, szczególnie bez lampy błyskowej :)
Zupą też się niebawem pochwalę, tylko przepis "się napisze" ;)


Składniki:

390g gęstego jogurtu naturalnego
5-6 dużych liści jarmużu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
3-4 łyżki miodu (u mnie 3)
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, szarpiemy (bez łodyg) i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy. Następnie dodajemy pestki dyni i ziarna słonecznika, i jeszcze raz blendujemy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i miód, i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy jarmużowy koktajl, olej i dodajemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Smażymy na rozgrzanej patelni (suchej, tylko przed pierwszym smażeniem można posmarować olejem) z obu stron.


Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Menu dla diabetyka Menu dla przyszłej mamy Jesienne słodkości! Jesień pełna warzyw

Zobacz także:

6 komentarze

  1. kradnę przepis :) robiłam z jarmużu już chipsy i parę razy koktajl, bardzo mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :) można się częstować :) u mnie dziś była zupa-krem z jarmużem, ziemniakami i kuskusem ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smacznie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) mimo smażenia coś tam na pewno ze zdrowych wartości zielska zostało ;)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram