Pancakes z chili "dwie czekolady"

8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Czy u mnie śniadanie było zdrowe? Jak rzadko były to płatki z mlekiem (zdania zarówno co do płatków jak i mleka w kontekście zdrowia są bardzo różne), bo Córeczka zażyczyła sobie zamiast butli z mlekiem modyfikowanym (nie potrafi mówić, ale pokazać to wszystko potrafi;) a czasem jadła troszkę ode mnie).
Na drugie śniadanie, już bez pośpiechu, że "głodni" ;) przygotowałam pierwsze w życiu "pankejki". Miały to być po prostu naleśniki, ale w mojej głowie zrodził się pomysł na pocudowanie i wzorem ostatnio wymyślonych muffinek czekoladowo-piernikowych z chili (wkrótce przepis też się pojawi) wymodziłam takie placuszki :) czy zdrowe? Biorąc pod uwagę, że smażone bez tłuszczu (trochę tłuszczu w nich jest-z czekolad, z mleka) i że czekolada ma dużo magnezu, poprawia nastrój, a mleko jednak jest zdrowe... to tak :) moim zdaniem podałam na śniadanie pyszne, słodkie i zdrowe placuszki :) pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo... bo pomijam ;)
Tak czy siak, zdrowe czy nie - były tak smaczne, że przy zdjęciach ledwo dałam radę, by je uchować ;)
A jeszcze mam nadzieję, że przyniosą mi szczęście, bo nie na darmo kombinowałam i zgłosiłam je do czekoladowego konkursu ;) trzymajcie kciuki, bo wyniki już w piątek 13-go! :)  a ja się w taką datę urodziłam - obym i tym razem miała szczęście ;)
A placuszki polecam nie tylko na niedzielne, ale i świąteczne lub codzienne śniadanie. Do świątecznego wydania dodałabym jeszcze szczyptę cynamonu lub przyprawę do piernika ;)
P.s. szczypta chili jedynie wyostrzyła smak, nawet moja Córcia zajadała się plackami - ostatnio miałam Jej nie dawać słodkiego, ale na 2 pozwoliłam ;) inaczej sama nie miałabym sumienia żadnego zjeść :)


Składniki (na 10-11 placuszków):

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka słodkiego kakao
szczypta chili

Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady w kostkach i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy.
Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron.



Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Jesienne słodkości!

Zobacz także:

8 komentarze

  1. Cudowne Ci wyszły, takie puszyste, idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i były przepyszne, aż mam ochotę na więcej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) moje pierwsze "pankejki", ale udały się :)

      Usuń
  3. Bajeczne zdjęcia :) Nie dawno też się przekonałam że połączanie chili z czekoladą jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? ;) ja jestem zachwycona! Mimo, że już próbowałam, np. kawy z czekoladą i chili to w wypiekach podoba mi się jeszcze bardziej :)

      Usuń
  4. wyglądają pysznie, zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) za zaproszenie również :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram