Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki)

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :)


Składniki:

6 kg czerwonych buraków
1 kg czerwonej papryki
6 dużych cebul

Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1/2 szkl. octu 10%
2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy.
Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika).
Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować ;)


Jesień pełna warzyw

Zobacz także:

4 komentarze

  1. Buraczki :) Mój ulubiony dodatek obiadowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś nie przepadałam, choć jadłam, a od kilku lat uwielbiam :)

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki wspaniałe, nawet nasze dzieci się nimi zachwycają. Właśnie zabieram się za zrobienie kolejnej porcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram