Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi


Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem... Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu. A druga? Później opowiem.
A dlaczego "świąteczny"? Bo efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi).
Coś o torcie - pyszny w smaku i rewelacyjny (moim skromnym zdaniem;)) w wyglądzie :) choć tak naprawdę mimo nazwy jest po prostu zapiekanką :) tak mi się spodobał, że będę robić go częściej ;) oczywiście za każdym razem można coś zmienić, dodać, odjąć, przyprawić bardziej lub mniej... Za każdym razem możemy otrzymać podobny, ale jednak inny tort-zapiekankę. I za to właśnie lubię zapiekanki :)
Czy jest pracochłonny? Niekoniecznie. Najbardziej wymagająca skupienia rzecz to przyklejanie makaronu na dno i boki tortownicy ;) ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się przykleja, można to więc zrobić dosyć sprawnie :)


Składniki:

70 dag piersi z indyka
250 g makaronu typu łazanki
1 duża papryka
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 jajka
20 dag sera żółtego
masło do wysmarowania formy

Przyprawy do fileta:
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej mielonej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Przyprawy do jajek z jogurtem i serem:
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego
½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem.
Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem.
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron.
Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.

Uwagi:
Można odłożyć kilka kawałków piersi z indyka i papryki oraz pomidorka do dekoracji.
Pierś z indyka można zastąpić, np. piersią z kurczaka.
Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego. Świeży jest też świetną i aromatyczną dekoracją.



Światowy Dzień Makaronu 2015 Jesień pełna warzyw

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram