Sos czosnkowy z koperkiem (ostry)

Jeszcze rok temu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie... Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach... A dziś zajadam się takim ostrym sosem czosnkowym jak delicją :) moje smaki zmieniają się z każdym rokiem... Ba! Z każdym miesiącem! :)
Ze szpinakiem też była taka historia.. ;)
Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl - prawda, że świetnie się na niej prezentuje? :)


Składniki:

2 główki czosnku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Główki czosnku dzielimy na ząbki i obieramy. Wszystkie przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i 1 łyżkę śmietany 30%, całość dokładnie mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (pieprzu nie za dużo, bo już czosnek nadaje ostrość całości). Dosypujemy posiekany koperek i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę, aby smaki dobrze się "przegryzły".



Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram