Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem

Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację.


Składniki:

1 duży kalafior
25 dag sera żółtego
3 jajka
2 duże marchewki
4-5 średnich ogórków kiszonych
1 duży pęczek koperku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.
Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia.
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch.



Wegetariański obiad V

Zobacz także:

4 komentarze

  1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że się podoba ;) a co do zdjęć.. no zaczerwieniłam się :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram