Sałatka z zupek chińskich

Nasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją robi.
Zdaję sobie sprawę z tego, że makaron z zupek chińskich nie należy do produktów zdrowych. Tym bardziej dołączone przyprawy. Ale wersja ta bardzo nam smakuje, a można ją przyrządzić też z użyciem zwykłego makaronu lub pełnoziarnistego - w tej kwestii jest duża dowolność i możliwość modyfikacji sałatki.


Składniki:

2 zupki chińskie Vifon złoty kurczak
1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości)
6-7 jajek
1 słoik 0,5l ogórków kiszonych
2-3 cebule czerwone
2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, ogórki odsączamy z zalewy, cebule obieramy. wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Makaron z zupek chińskich rozkruszamy, dodajemy dołączone przyprawy (olej wyrzucamy!), zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody, przykrywamy, aby zmiękł. Przynajmniej raz mieszamy, aby makaron równo "doszedł".
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników.


Na zdjęciu sałatka z białą cebulą, ale to z braku czerwonej (goście byli już w drodze).
Celowo podałam rodzaj zupek - z marki Vifon makaron jest do tej sałatki najlepszy.
Aby smak był łagodniejszy ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.

Zobacz także:

3 komentarze

  1. Też ją często robię ;) Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz na jakiś czas i na taki makaron można sobie pozwolić, bardzo lubię ta sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to robię podobną ale z kurczakiem (gyrosem). Polecam nie zalewać makaronu wodą tylko pokruszyć i przyprażyć na patelni później makaron wchłonie majonez i będzie miękki a smak o niebo lepszy :)
    Moje składniki sałatki to:
    4 zupki chińskie vifon
    Kapusta pekińska 1 szt
    Piersi z kurczaka z przyprawa kebab gyros 3 szt
    Papryka czerwona 2 szt
    Kukurydza pół puszki
    Prażone płatki migdałów opakowanie
    Majonez mały słoik ale może być więcej bo makaron go wchłania
    Sól pieprz słodka papryka
    Mięso kroimy na kawałki i smażymy i studzimy
    Makaron i migdały prażymy i studzimy
    Kapustę i paprykę kroimy
    Wszystkie składniki oprócz kapusty wkładamy do miski i mieszamy dodajemy majonez i mieszamy aż do połączenia składników. Dodajemy kapustę i mieszamy próbujemy i doprawiamy według uznania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram