Marchewkowe roladki schabowe

Te roladki przygotowałam w ramach zabawy w testowanie przepisów innego użytkownika portalu Przyślij Przepis. Jolanta KG, która była aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie bohaterem zabawy i to właśnie u Niej znalazłam przepis na te przepyszne roladki, popisowe danie :))
Jedną sztukę przygotowałam bez nacierania schabu solą i pieprzem i podałam Córeczce na obiad - zjadła ze smakiem :) w towarzystwie kilku frytek z piekarnika, bo takie właśnie upiekłam do tego obiadu :)
Było pysznie! A Joli dziękuję za tak świetny przepis i zgodę na publikację, bo jest warty pokazania go dalej :))
Oryginalny przepis TU.


Składniki:

plastry schabu (ja zrobiłam 5, ale farszu wystarczyłoby na 8-resztę zjadłam:))
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g)
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Schab rozbijamy jak na kotlety i nacieramy solą i pieprzem.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby zmiękła i dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na rozbity schab nakładamy marchewkowy farsz. Zwijamy zgrabne roladki (można sobie pomóc spinając wykałaczką-ja tak zrobiłam), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Zobacz także:

13 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Niestety nie mój ;) ale cieszę się, że je wypróbowałam, są pyszne :)

      Usuń
    2. Zrobilam i sa dobre,polecam

      Usuń
    3. Bardzo mi miło :) dziękuję i zachęcam do przesyłania zdjęć potraw wykonanych na podstawie przepisu z bloga :) :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne danie!!! Kolorowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mam nadzieję, że Jolka przeczyta komentarze - na pewno się ucieszy :)

      Usuń
  3. Muszą być przepyszne! Mięciutkie i pachnące:) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) najbardziej mi się spodobało to jak moja Córcia zajadała się swoją roladką :) jak przysiadła to nie odeszła aż skończyła :D nic nie zostało na talerzyku, nawet rączki oblizane :)))

      Dziękuję za zaproszenie na konkurs, zaraz zerkam :))

      Usuń
  4. super pomysł ;) Wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wygląd nadałam, ale przepisu nie wymyśliłam ;)

      Usuń
  5. Aneta właśnie czytam :) I bardzo miło, że moja potrwa się podoba. A Ty ją bardzo pięknie i apetycznie przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu dziękuję jeszcze raz za możliwość ich udostępnienia :) sama widzisz jak się podobają :)))

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram