Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

Pyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :)
Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :)


Składniki na 6 pucharków:

2 duże jabłka
1,5 banana
250g mascarpone
235 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
1,5 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy.
Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie, dlatego najlepiej robić to na chwilę przed ułożeniem w pucharkach).
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy.
W pucharkach układamy kolejno: 2 łyżki musu jabłkowego, namoczone w kawie biszkopty, masę śmietanowo-serową (najwygodniej szprycą), plastry banana, mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową (co mi się udało nieszczególnie ładnie:))


Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram