Zupka pomidorowa z ziemniakami dla dzieci

Taką zupkę przygotowałam Córeczce dopiero niedawno - czyi, gdy skończyła roczek, ze względu na dodatek aromatycznych przypraw, choć mniej przyprawiona może być podawana już po 7 miesiącu. Z ziemniakami, bo bardziej lubi od makaronu, ale możemy zastąpić ziemniaki makaronem, na przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje.


Składniki:

4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały pomidor
2 ziemniaki
1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100%
2 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Mięsko dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. W osobnym garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy uprzednio obrane i umyte oraz pokrojone marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji.

Zobacz także:

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. O tak, moja Córcia się zajada :) bo tych ze słoiczka to już nie bardzo chce... I dobrze w sumie :))

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram