Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci)

Takie placuszki podałam Córeczce dopiero, gdy skończyła roczek - sama już je (oczywiście nie wszystko), więc często przygotowuję Jej coś "w sam raz w rączkę". A nie chciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony.
W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić do smaku.


Składniki:

1 mała cukinia
1 średni ziemniak
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli i odstawiamy, aby puściła sok - odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.


Zobacz także:

2 komentarze

  1. Moja familia uwielbia takie placuszki z cukinii :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię :) ale rzadko u mnie są, bo Mąż woli tradycyjne bliny :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram