Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :)

 
Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 dużych jaj
3/4 szkl. mąki
2,5 łyżki kakao (kopiate)
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki (30-36%)
1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)

Dodatkowo:
1 słoik dżemu śliwkowego
posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiane) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą.
Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego, na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można zrobić wzorek specjalną deseczką z ząbkami lub zwykłym widelcem), obsypujemy delikatnie kolorową posypką. Odstawiamy do lodówki.


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Zobacz także:

6 komentarze

  1. Lubię takie torciki z masą mascarpone. Porozglądam się u Ciebie i zapraszam do siebie :) http://asiuuulek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgość się :) ja u Ciebie "siedzę" już dawno, lubię podglądać Twój blog i te cuda, które czarujesz ;)))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zapewniam, że pyszny :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram