Sernik na zimno z musem jabłkowym

Pyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :)
Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny, a kombinacji jest całe mnóstwo;))


Składniki:

okrągłe biszkopty
2 opak. serka mascarpone (po 250 gram)
1 galaretka jagodowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
około 1,5-2 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę. Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z drugim opakowaniem serka miksując go z galaretką jagodową. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do rondelka, podlewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał.


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Zobacz także:

10 komentarze

  1. Cudowny!!! Musi byc przepyszny.. szczegolnie ten mus ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)) rzeczywiście jest pyszny, tak jak napisałam - delikatny i orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Agatko dzięki :) od Ciebie zupełnie inaczej to brzmi, bo sama cuda czarujesz :)))

      Usuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis.Wygląda delikatnie.Muszę spróbować go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest obłędny w smaku! Serdecznie polecam :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram