Schabowe plastry na kapuście kiszonej

Doskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :)

 
Składniki:

1/2 kg schabu bez kości
1/2 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angieskiego

do smaku:
przyprawa uniwersalna
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.


Zobacz także:

7 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) bardzo smacznie było :)

      Usuń
  2. Taki schab musi nieziemsko smakowac ;) naprawde idealnie to polaczylas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarumieniłam się :) rzeczywiście smakuje doskonale! Na następny rzut - udka w takim wykonaniu :)

      Usuń
  3. Nie dość że schabowy to jeszcze kiszona kapusta:) Marcin byłby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Dziewczyny ;) no co tu dużo mówić - mój Mąż też był zachwycony :) dlatego jak zapowiedziałam przygotować podobnie udka od razu pytał kiedy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram