Ziemniaczki zapiekane - ziołowe

Takie ziemniaczki robię bardzo często i od bardzo dawna, jako dodatek do dania lub nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię :) pasują też do dań z grilla. Moje ulubione, obok tych ziemniaczków Justi, które znacznie później "odkryłam" :)
Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo - wtedy czas pieczenia się skróci.


Składniki:

2 kg ziemniaków
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci.


Zobacz także:

5 komentarze

  1. Wprost uwielbiam takie ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prxysmak mojego męża. Często takie serwuje na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam :) a mój Mąż nie był taki "ziemniaczany" jak ja, a przy mnie i frytki i pieczone kartofelki polubił :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są te ziemniaczki. Nam bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakowały :))) zapraszam po nie częściej ;))

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram