Zapiekanka z mięsa mielonego

Po raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka :) teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :)


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
około 20 ugotowanych ziemniaków
1 papryka czerwona
1 ogórek kiszony
1 cebula
4 ząbki czosnku
100 g kapusty kiszonej
20 dag sera żółtego
1 jajko
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżka keczupu pikantnego
3 szczypty soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia sera).

Zobacz także:

7 komentarze

  1. robię podobną,tylko zamiast ziemniaków makaron :)aaa i nie dodaje kapusty

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) polecam więc wypróbować też z kapustą :) a w ogóle to ja bardzo lubię zapiekanki - właśnie za to, że można je zrobić ze wszystkiego :) często nimi "sprzątam" lodówkę i szafki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna zapiekanka, będzie u nas często gościć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - to zawsze daje pozytywnej energii jak coś komuś smakuje i ma na to ochotę częściej :))

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram