Sałatka z rukolą

Pyszna i szybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania.


Składniki:

1 główka sałaty lodowej
3 garści rukoli
1 duża papryka czerwona
8 pomidorków koktajlowych
2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.


Zobacz także:

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja je lubię za szybkość i prostotę wykonania :) kiedyś często brałam do pracy lub luźniejszych dniach pod pracą kupowałam warzywa (rozliczałam ten warzywniak, więc wiedziałam, że kupują od sprawdzonych rolników) i rach ciach miałam świeże śniadanie :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram