Deser serduszko czekoladowo-kawowe (bez pieczenia)

Taki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny :)
Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki.


Składniki:

Spód:
4-5 okrągłych biszkoptów
1 łyżka masła
1 łyżka miodu

Krem:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietany 30%
szczypta chili
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
1 łyżka śmietan fix
1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:
1 łyżka czerwonej galaretki
2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

Spód: Biszkopty drobno kruszymy, mieszamy w miodem i rozpuszczonym masłem. Masą wylepiamy silikonową foremkę serce (taką do smażenia, czyli bez dna). Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (tak, aby nie przebić!), dodajemy śmietan fix i drobno mieloną kawę rozpuszczalną, po wymieszaniu dodajemy ostudzoną płynną czekoladę z chili. Masę wykładamy na spód naszego serca, pozostawiając w środku puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Zobacz także:

2 komentarze

  1. Ślicznie wygląda to serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ale moim zdaniem nie jest idealne - tak to jest jak talentu plastycznego brak :D opublikowałam je tylko dlatego, że jest bardzo smaczne :) a ten krem kawowo-czekoladowy mogłabym jeść łyżkami :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram