Zupka jarzynowa z dynią i brokułem - dla niemowląt po 8 miesiącu

Nic ostatnio nie kombinowałam z "dorosłych" dań, za to dla Dziecka i owszem :) w końcu dieta musi być urozmaicona, a Córcia musi próbować różnych smaków.

Ta zupka nadaje się dla Maluszków powyżej 8 miesiąca. Jest tak dobra, że sama bym ją chętnie Dziecku zjadła :D i to bez dodatkowych przypraw. Córeczce bardzo smakowało, aż rączkami machała, żeby Jej szybciej dawać :)
Z tych proporcji otrzymujemy 2 porcje obiadowe, jedną zamykamy na gorąco w szczelnym słoiczku na następny dzień (trzymamy w lodówce).


Składniki:

1 duży ziemniak
1 średnia marchewka
3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki
1 duża  różyczka brokuła
1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku.

Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram