Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

Te paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokładnie TEN. Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) - bardzo pyszny pomysł na obiad.
Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :)


Składniki:

1 kg schabu
3 kg ziemniaków
4-6 cebul
3/3 szkl. oleju
3 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa).

Zobacz także:

2 komentarze

  1. Mniam . Wygląda pysznie, poprosimy o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczone ziemniaki, całość wygląda imponująco. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram